На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Моята тераса е моята крепост Как стоят нещата в Германия

Правилата трябва да се спазват от всички

Пролетта настъпи и много германци прекарват времето си навън. За какво обаче трябва да се внимава? Балконите и терасите принадлежат към апартамента, следователно наемателите могат да ги използват, както желаят. Но трябва да се съобразяват със съседите и с евентуалните изрични клаузи в договора за наем. Наемателите във всички случаи имат право да отглеждат на балкона си билкови лехи, саксии с цветя и кашпи, както и да поставят дървени решетки за растения. Саксиите могат да бъдат окачени на парапета на балкона и засадени с растения и цветя според вкуса на наемателите. Тяхното закрепване обаче трябва да отговаря на изискванията, защото в противен случай при силен вятър могат да паднат и да застрашат минувачите.

Съседите трябва да се примирят с факта, че по балкона им може да падат листа и цветове от горния балкон, но не са длъжни да търпят увивни и пълзящи растения, които излизат извън парапета на съседните жилища. И най-важното: на балкона не бива да се засаждат дръвчета. На наемателите е позволено да поставят на балконите столове, пейки, маси или чадъри по свой вкус. Но опъването на тента или тапицирането и облицоването на балкона изискват съгласието на наемодателя.

Барбекюто на балкона е в реда на нещата, освен ако договорът за наем не съдържа изрична забрана, или ако димът от скарата не прониква в съседните жилища. Пушачите също трябва да внимават заради съседите – особено ако горните съседи са непушачи. В такива случаи е най-добре пушачите да се споразумеят със съседите. А ако не успеят, наемодателят може да се намеси и да определи часове за пушене.

При еднофамилни къщи градината винаги се счита за част от жилището, освен ако в договора за наем не е посочено друго. При многофамилните сгради е точно обратното: наемателите могат да използват градината като част от жилището единствено с изрична клауза в договора. Когато наемателите имат право да използват градината, те могат да вършат това според желанията си.

Със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.