Моята тераса е моята крепост

Как стоят нещата в Германия

Правилата трябва да се спазват от всички

Пролетта настъпи и много германци прекарват времето си навън. За какво обаче трябва да се внимава? Балконите и терасите принадлежат към апартамента, следователно наемателите могат да ги използват, както желаят. Но трябва да се съобразяват със съседите и с евентуалните изрични клаузи в договора за наем. Наемателите във всички случаи имат право да отглеждат на балкона си билкови лехи, саксии с цветя и кашпи, както и да поставят дървени решетки за растения. Саксиите могат да бъдат окачени на парапета на балкона и засадени с растения и цветя според вкуса на наемателите. Тяхното закрепване обаче трябва да отговаря на изискванията, защото в противен случай при силен вятър могат да паднат и да застрашат минувачите.

Съседите трябва да се примирят с факта, че по балкона им може да падат листа и цветове от горния балкон, но не са длъжни да търпят увивни и пълзящи растения, които излизат извън парапета на съседните жилища. И най-важното: на балкона не бива да се засаждат дръвчета. На наемателите е позволено да поставят на балконите столове, пейки, маси или чадъри по свой вкус. Но опъването на тента или тапицирането и облицоването на балкона изискват съгласието на наемодателя.

Барбекюто на балкона е в реда на нещата, освен ако договорът за наем не съдържа изрична забрана, или ако димът от скарата не прониква в съседните жилища. Пушачите също трябва да внимават заради съседите - особено ако горните съседи са непушачи. В такива случаи е най-добре пушачите да се споразумеят със съседите. А ако не успеят, наемодателят може да се намеси и да определи часове за пушене.

При еднофамилни къщи градината винаги се счита за част от жилището, освен ако в договора за наем не е посочено друго. При многофамилните сгради е точно обратното: наемателите могат да използват градината като част от жилището единствено с изрична клауза в договора. Когато наемателите имат право да използват градината, те могат да вършат това според желанията си.

Със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения