МО дава бивше военно летище на община Добрич

Превръщат една от най-големите авиобази от миналото в интермодален терминал

Една от най-големите авиобази на Балканите в Добрич ще става модерен интермодален терминал. Министерството на отбраната е започнало процедура за преотстъпване на голяма част от терена и за деактуването на имота в общинска собственост, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. Една малка част остава без стопанско предназначение.

Според новия общ устройствен план /ОУП/, който трябва да се приеме в началото на следващата година, бившата авиобаза трябва да стане логистичен център  с транспортно-складови площи при възможност за  обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авио. За реализацията ще се търсят инвеститори, а мащабният проект ще доведе до развитие на икономиката и разкриване на нови работни места. Интермодалният терминал е в близост до жп линия, до пътищата за Варна и пристанището, за Балчик и границата с Румъния и КПП-тата на Йовково и Дуранкулак, припомниха от  общината.

26 разузнавателна авиобаза в Добрич е създадена през далечната 1955 г. и става  една от най-големите на Балканите. Тук  идват и първите самолети Ту-2 и Ил-28, а по-късно и МиГ -15 и МиГ-17. По план "2004" тя е закрита през 2001 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони