МО "закръгли" офертата за Ф-16 със 73 милиона долара надолу

Ф-16, блок 70

"Локхийд Мартин": Цената не е окончателна

Тази сутрин Министерството на обраната съобщи, че Конгресът на САЩ официално е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 от производителя "Локхийд Мартин". В прессъобщението на ведомството се посочва, че сделката е на стойност 1,6 млрд. долара.

От МО подчертават изрично, че "това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България" и, че "очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара".

Източник на информацията за решението на американския Конгрес е Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ. В публикуваното там съобщение обаче се посочва, че "очакваната стойност" на сделката за българските изтребители е стойност 1,673 милиарда долара - 73 млн. долара повече.

В свой коментар по темата от "Локхийд Мартин" уточниха, че въпросната цена не е окончателна:

"Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата,  без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България