МО: Не сме провеждали разговори за безвъзмездно предоставяне на МиГ-29 на Украйна

Министерството на отбраната излезе с позиция след разпространения материал в CNN, че България е изразила готовност да дари изтребигтелите си МиГ-29 на Украйна:

"Във връзка с медийни публикации, че България е предложила да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна, Ви уведомяваме:

Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности".

CNN цитира секретни документи, изтекли преди дни в социални мрежи, според които България е изразила готовност да дари самолетите си МиГ-29 на Украйна. От САЩ го оценили това като "предизвикателство", защото ще остави България без изтребители, които да защитават въздушното пространство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България