Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Мрачните векове на Европа приключват с възхода на Кордоба

В сърцето на бившата джамия се издига католическа катедрала, но между двата храма няма стени.

Съперничеството между религиите извайва красотата и величието на Андалусия

Колоните на катедралата-джамия в испанския град напомнят палмов оазис в пустинята

Опитайте местния специалитет опашка от бик

Днес областта Андалусия в Испания е известна заради безкрайните си плажове, топлото слънце, хубавото време, вкусната храна, ароматно вино и приемливите цени. Далеч преди да се заговори за брега на слънцето обаче Андалусия дава един друг тип светлина на Европа – културна и икономическа. По величието си испанският град Кордоба дълго време си съперничи със столицата на Византия Константинопол. Живеещите дълго време мирно католици, мюсюлмани и евреи, обменят опит, взимат най-доброто от всяка култура, а учените, които идват от изток носят прогрес. Спокойно може да се каже, че в Кордоба се слага край на мрачното европейско Средновековие. Мюсюлманите, които векове си съперничат с испанските владетели за слънчева Андалусия идват на Стария континент с добре забравеното познание по астрономия, математика, медицина и философия и с великолепните си бани. Андалуската китарна школа, сега прочута в целия свят, според историците е основана от знаменития персийски певец Зириаб. Който според различни източници донесъл в Европа и модата на лятното и зимно облекло, както и пастата за зъби. Въобще, хигиената на испанците значително се подобрила след сблъсъка им с маврите. А Кордоба се сдобила с канализация и водопроводи. През 10-ти век в града имало 900 бани, 600 джамии, 50 болници, 80 училища и над 110 000 къщи.

Вековното съперничество между владетелите и религиите довело и до културен и архитектурен разцвет. Джамията-катедрала на Кордоба, дворците в Севиля и Гранада са само част от примерите как стремежът на конкуриращите се управници да покажат величието си чрез все по-великолепни украси е превърнало градовете на днешна Андалусия в шедьоври. За това допринасят и местните власти днес, които задължават собствениците на имотите не само да ги поддържат, но и да украсяват външните стени на домовете си с яркоцветни мушката и други цветя. Саксиите, в които са посадени също често са шедьоври сами по себе си, благодарение на ярко изрисуваната им керамика.

Туристите в Кордоба задължително минават по пъстрата улица на цветята. Няма и гост, който да не посети най-прочутата сграда – катедралата – джамия. Близо 900-те колони на сградата, които напомнят палмови гори от мрамор, яспис, оникс и гранит ще ви оставят без дъх. Първоначално сградата била вестготска църква, но след завладяването на града от маврите емир Абд ар-Рахман I я откупил и започнал да строи на нейно място джамия. Тъй като се съобразявал с първоначалната архитектура на църквата новата джамия първоначално не била ориентирана точно към Мека, а към Дамаск. Според други причината за това доста нетипично за ислямските храмове несъответствие била, че му липсва дома. В началото колоните били 110 на брой, а арките над тях трябвало да потушат носталгията на емира към родната му пустиня и да напомнят палмовите дървета. Молитвената сграда била разширявана и достроявана чак до 10-ти век. В началото на 13-ти век испанците превзели обратно града, а джамията била осветена като катедрала. Заради необичайната й красота сградата не била разрушена, като бил запазен дори уникално украсения мирхаб. Вместо това в новата катедрала бил поставен олтар. Най-значителна била промяната на сградата когато през 16-ти век, когато бившата джамия била разширена и достроена с украсената богато католическа катедрала “Непорочното зачятие на Богородица”. Впечатляващо е, че в този храм като че ли няма стени между религиите, а катедралата и джамията преливат една в друга.

Не по-малко интресно е да се разходите из улиците на Кордоба. Преди да влезете в града минавате по римския каменен мост, построен през 1-ви век над река Гуадалкивир. Тесните улички, многобройните заведения, феерята от цветя и руините на Медина Азахара със сигурност ще ви очароват. Местната кухня пък ще ви накара да си оближете пръстите. Сред специалитетите типични за Кордоба са студената супа салморехо. Тя е по-гъст вариант на доматената гаспачо, като в нея са добавени добавен хамон серано и варени яйца. От студените супи прочута е и ахо бланко – бадемова супа. Друг деликатес, който горещо препоръчваме е опашката на бик. Тя се приготвя няколко часа на бавен огън с вино и подправки, а накрая резултатът е, че месото се отделя без усилие от костта и се топи в устата. Това далеч не са всички приятни изненади, които крие андалуската кухня, но ви препоръчваме сами да откриете нейните тайни на място.

 

Купете си билет предварително

Алхамбра е последната крепост на маврите

Всеки детайл в двореца на Гранада е украсен, архитектурата му е уникална в света

Последната крепост на маврите, дворецът Алхамбра в Гранада е най-посещаваната забележителност в Испания. И за това има много причини. Преди да стигнете до двореца обаче трябва да имате предвид няколко неща. За да сте сигурен, че ще разгледате Алхамбра в деня, в който сте планирали е почти задължително да си купите предварително билет. Най-сигурно е ако си резервирате тур за организирана група. Тогава ви гарантират, че ще успеете да разгледате двореца, макар най-често тези групи да тръгват от курортите на Коста дел Сол, Малага или Севиля и в този случай ще ви калкулират и цена за гид и превоз. Другият вариант е да купите билет онлайн с кредитна карта, като в този случай също плащате комисионна. Билетът е с определен ден и час и задължително трябва да сте доста по-рано, за да успеете да влезете навреме, защото иначе резервацията ви изгаря и губите парите си. Входът за децата до 12 години е безплатен, но за тях също се взима билет, макар и с нулева цена. Последният вариант е да си купите индивидуален билет на място в деня на посещение. Имайте предвид, че за всеки ден обаче има максимална квота от посетители и дори рано сутрин всички билети могат да са продадени. Касите пък работят само с пари в брой. Цената на билета е 14 евро, като нощните посещения и достъпа само до градините е по-евтин. След като преодолеете препятствията по осигуряване на посещението, ще се уверите, че си е струвало. Всяка стая на двореца Алхамбра е украсена с невероятни орнаменти, различни фигури, калиграфии, поезия, а гипсът и дървото са превърнати в произведения на изкуството. Златото, синьото, червеното, бяло преливат по неуписуем начин, който думите не могат да предадат. Помещение след помещение ще ви карат да ахвате. Арките и прозорците им откриват невероятни гледки към градините и към заснежените върхове на планината Сиера Невада, на които се наслаждавали владетелите на Андалусия. Типични за Алхамбра са и цветните плочките с глазура, подредени в сложни геометрични фигури, наречени зилиз.

Сред най-известните места в Алхамбра е патиото с лъвовете. 12-те лъва, на фона на безкрайните плетеници и уникални колони са наричани и най-добрият шедьовър на мавританското изкуство в Испания. И естествено са предпочитано място за снимка от туристите. Част от арките и сводовете на стаите са използвани единствено за украса, а колоните на двореца са в неповторима форма, която не може да бъде видяна в никоя друга сграда по света. Градините са проектирани така че да дават наслада на окото със зеленина, ароматни цветя като рози и жасмин и бликащи фонтани. Близката вила Хенералифе, която била свързана с Алхамбра посредством мост, а днес е свързана с общия входен билет, всъщност е най-известна именно с градините си.

Сред любимите места на туристите в Гранада е кварталът, в който живеят основно местните роми – Сакромонте. Те обитават скални пещери и танцуват горещ ориенталски вариант на фламенкото.

 

50 души загинали при строежа на съоръжението

Мостът на Ронда вдъхновява Хемингуей

Стил в коридата носи името на града

Новият мост в Ронда е най-атрактивната забележителност в града.
Новият мост в Ронда е най-атрактивната забележителност в града.

На около стотина километра от Малага, се намира един от най-живописните градове на Андалусия – Ронда. Планинското градче със стръмни улици като че ли е кацнало над каньона Ел Тахо. На панорамата можете да се насладите от специална площадка в центъра на града. Безспорно най-голямата атракция на Ронда обаче е Новият мост с височина от близо 100 метра, който свързва старата и новата част на града. Дължината му е 66 метра. Построен е над каньона и при изграждането му в края на 18-ти век загиват 50 души. Тъй като първият му градеж се оказал нестабилен и конструкцията, заедно със стоящите на него хора пропаднали в бездната. Мостът окончателно бил завършен 34 години след старта на строежа. Според слуховете той крие и печална слава, тъй като от него били хвърляни затворници по време на Гражданската война в Испания. Приказките отиват и по-далеч, като според някои книгата на Ърнест Хемингуей “За кого бие камбаната” разказва именно тази останала скрита история. Дали сюжетът е роден от въображението на писателя или почива на истински случки, не е ясно.

Факт е, че заведенията, които откриват гледка към моста и днес са любими на гостите на Ронда. Ако решите да се разходите с туристическото влакче, което обикаля града и се взима в близост до панорамната площадка можете да се насладите и на моста от самото му подножие.

Сред другите забележителности на Ронда, които трябва да посетите, е арената за корида. Всъщност в Андалусия, за разлика от останалата част на Испания, коридата все още е позволена, а от Ронда тръгва и типичен стил в бикоборството, който носи името на града. Арената е построена през 1785 година от същия архитект, който изгражда и Новия мост на Ронда. В музея към арената можете да разгледате рисунки на Пикасо и снимки на известни фенове на коридата като Ърнест Хемингуей и Орсън Уелс. Арената е и най-голямата и най-опасната в Испания с диаметър от 66 метра, но разполага с едва 5000 седящи места за зрители. Ако искате да я разгледате през деня – цената на билета е 7 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Dobavil bih – vo meniuto shte prochetete imeto na bikot, kolko kg e tezhal, kolko godishen e bil, koga se e ,boril’ s edi koi si toreador , koga e zaginal /geroiski/. A Katedralata vo Kordoba e katolicheski Hram, koito predi tova e bil Djamia, kakto Sv. Sofia v Cargrad e bila pravoslaven Hram, a sega Djamia. Na razlichni Bogove se klaniame, ne se ostavaite da Vi lagat neuki liude!

  2. Добре, че са дошли афроарабите да научат смрадливите еврохристияни да се къпят.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.