Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 23 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

МРРБ и СБВПФ подписват споразумение за съвместен контрол на сградите, финансирани с обществени средства

Необходимостта от засилване на сътрудничеството между Сдружение „Български врати, прозорци и фасади“ (СБВПФ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обсъдиха на Национална кръгла маса по въпросите на енергийната ефективност.

На събитието присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, главният секретар на министерството на икономиката Владимир Туджаров, председателят на Сдружението Христо Щерев, членовете на Управителният съвет на СБВПФ, представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Българската агенция за инвестиции, Националната компания за индустриални зони, представители на бизнеса.

По предложение на зам.-министър Крумова ще бъде подготвено споразумение за осъществяване на съвместен контрол на сградите, финансирани с обществени средства, като по този начин ще се повиши контролът на санирането и на влаганите материали. По думите ѝ в него могат да залегнат още информационни кампании и обучения.

„На този етап Националната програма за енергийна ефективност обхваща само 2 022 сгради. Финансирането ще стигне за горе долу толкова. Но ние имаме много по-тежка задача с вас – при над 100 хиляди сгради, програмата е капка в морето, много малка част от това, което ние трябва да постигнем. Затова Програмата е тясна рамка за нашето сътрудничество. Уверявам ви, че в мое лице и в лицето на министерството на регионалното развитие и благоустройството, вие имате партньор“, каза Малина Крумова.

Тя приветства призива към институциите за взаимно сътрудничество и обединени усилия. “По този начин се гарантират, отговарящи на съвременните изисквания, качествени строителни продукти и постигането на най-добрите практики на световно ниво”, каза още Министър Крумова и подчерта, че е важно Сдружението да продължи с усилията си в посока защита интересите на частния клиент.

„Ние се борим за установяването на ясни правила в бранша и равноправно партньорство с всички отговорни институции. Ангажирани сме с реалния бизнес, и затова за нас е важна добрата комуникация с държавата“, каза председателят на УС на СБВПФ Христо Щерев.

Той подчерта, че в момента 70 компании (лидерите в бранша) членуват в Сдружението, а фирмите, за които се знае, че са заети в сектора са 290. Техният нетен приход е малко над 850 млн. лв., като близо 500 млн. лв. от тях е на членовете на СБВПФ. По неофициални данни, обаче стопанските субекти в бранша са над 2 500, което поражда сериозна диспропорция и прави на практика невъзможно знанието за това кой и как оперира на пазара.

От Сдружението припомниха, че през 2016 г., в отговор на масовото монтиране на стъклопакети от фирми без въведена СЕ маркировка, сами подават сигнал до ДАМТН, с което е предизвикана проверка.

На първия етап през месец юли са проверени 9 фирми – всички без СЕ маркировка. При втората група проверени фирми – от 30 проверени, 22 нямат СЕ маркировка. Затова от СБВПФ настояват за създаването на Национален регистър, който да включва фирми от и извън Сдружението, които да докажат пред професионална комисия, че не дължат данъци и осигуровки, имат необходимия капацитет и средства за контрол на производството за изпълнение на обекти с определен обем и спазват изискванията на трудовото законодателство.

От СБВПФ са убедени, че гаранция от бизнеса за бизнеса е формулата, която ще проработи, ако имат подкрепата на държавата.

Участниците в Националната кръгла маса се обединиха около тезата, че е необходимо подобряване на нормативната уредба в строителния сектор и предприемане на общи усилия за разрешаване на възникналите предизвикателства в бранша.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.