МРРБ: Няма да има такса "водомер"

Добавят нова компонента за достъп до мрежата при ценообразуването, но без да вдигат сметките

Няма да има нова такса "водомер", която да вдигне цената на водата. Това са категорични от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Законът за водата който трябва да е готов през април, предвижда в ценообразуването да се включи компонента за достъп до ВиК мрежата, но тя ще е за сметка на намалена друга компонентата от цената на питейната вода, уточниха от ведомството.

Към момента цената на течността в тръбите към дома ни се формира от различни тарифи за доставяне на питейна вода, отвеждането й чрез канализацията и пречистване на отпадни води. Сега ще бъде включена и сума за достъп до мрежата или своеобразен абонамент за услугите, но без да се променя крайният сбор и съответно цената, категорични са от ведомството.

По този начин за услугата ще плащат пропорционално и тези хора, които притежават собственост, без да живеят постоянно в нея, тъй като осигуряването на достъпа до вода струва пари на дружествата, независимо дали услугите се ползват. Целта е по-справедливо ценообразуването, става ясно от идеята на ведомството.

От МРРБ обмислят и текстове в закона, с които да се направи възможно крадците на вода да лежат в затвора като последица от деянието си. Целта е да се намалят загубите на вода, което в момента са близо 60 на сто в страната.

Новият Закон за ВиК трябва да бъде окончателно готов през април когато се очаква текстовете му да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Коментари

Задължително поле