МРРБ: Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“

Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като по-рано днес стана ясно, че според доклад на Върховната административна прокуратура съоръжението се нуждае от спешен ремонт.

Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област, напомнят от МРРБ. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни.
Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.