МРРБ: Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“

Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като по-рано днес стана ясно, че според доклад на Върховната административна прокуратура съоръжението се нуждае от спешен ремонт.

Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област, напомнят от МРРБ. Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни.

Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България