Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

МРРБ участва в разработване на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия – Шабла По проекта се разработва и нова система за разделно движение на корабите в териториалните води на България

Снимка: МРРБ

Пилотен морски пространствен план, обхващащ трансграничната зона Мангалия – Шабла, се разработва по проект, един от участниците в който е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от Министерството. Общо 10 са партньорите от Румъния и България в него, като водещ е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове.

По проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море – Румъния, България“ или MARSPLAN-BS се изготвя цялостен анализ на румънските и български териториални води и прилежащи територии. Получената информация за морското пространствено планиране в Черно море и добрите практики ще бъдат разпространени сред заинтересованите страни. Това ще доведе до изпълнение на основната цел на проекта – да се подобри и укрепи трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на стратегическото и пространствено планиране на Черно море, съгласно Директива 2014/89/ЕС от 23 юли 2014 г. за установяване на рамка за морско пространствено планиране. Сред целите му са също създаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено планиране за България и Румъния, консолидиране на трансграничното сътрудничество и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона, определяне на визията и стратегическите цели за Черно море, приложими за морското пространствено планиране.

Повишаване на информираността на национално и трансгранично ниво, чрез създаване на по-силни връзки между националните институции и обединяване на ключови участници в Черноморския регион са другите важни акценти от проекта. Сред тях са насърчаване на развитието на съвместно трансгранично планиране и разработване на конкретни препоръки за пилотния район Мангалия-Шабла.

На информационно събитие в София бе представено изследване на взаимодействията суша-море в „малък“ Бургаски залив, чиято цел бе да даде специфичен фокус върху околната среда и опазване на влажните зони, както и въздействието на крайбрежната инфраструктура върху влажните зони и морското пространство. Сред участниците в събитието бяха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на туризма, Черноморски институт – Бургас, Институт по океанология при Българската академия на науките, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ и др. Пред тях бяха представени установените взаимодействията, конфликтите и съвместимостта между ползватели, сектори и интереси, както на сушата, така и в морето.

Проектът MARSPLAN-BS разработи пет казуса на предизвикателства: за три конкретни района и за две специфични области. Подходът на казуса се основава на проблемни и контекстуални особености като взаимодействия суша-море за Бургас, брегова абразия за Ефори, участие на заинтересованите страни в Свети Георги, разработване на нова система за разделно движение на корабите за България и въпроси, свързани с рибарството и аквакултурите. Всички казуси имат положително въздействие върху опазването на околната среда и морските човешки дейности (идентифициране на конфликти и положителни взаимодействия), избор на ключови проблеми и адаптиране на потенциални решения за морското пространствено планиране.

Морско пространствено планиране е процес, чрез който съответните органи на държавите-членки анализират и организират човешките дейности в морските райони за постигане на екологичните, икономическите и социалните цели – инструмент на интегрираната морска политика.

Проект „Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море – Румъния, България“ или MARSPLAN-BS е финансиран директно от Европейската комисия с безвъзмездни средства на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) по силата на сключено Споразумение за безвъзмездна помощ номер EASME/EMFF/2014/1.2.1.5/2/SI2.707672 MSP LOT 1 Black Sea/MARSPAN BS между Европейската комисия и Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.