Мръсен въздух души София и Горна Оряховица

Фини прахови частици в пъти над нормата дишат жителите на двата града

Интензивният трафик е сред основните проблеми

3апрашен въздух мъчи жителите на София и Горна Оряховица. Допустимата концентрация на фини прахови частици и в двете населени места е била над нормата в последните няколко дни.

По-високи са били показателите в Горна Оряховица, особено след началото на отоплителния сезон. От началото на година до днес над 60 пъти въздухът в града е бил с отклонение от нормата и според експерти това му отрежда първо място в страната.

В три столични квартала също са отчетени стойности над нормата. Това сочат данните от Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух, публикувани от Столична община.

Най-големи стойности над допустимото са отчетени в “Надежда” и “Хиподрума”, където те достигат до 120 µg/m3 при норма 50 µg/m3 . Между 70 и 80 µg/m3 в някои часове от денонощието са показателите в “Младост” и “Павлово”.

Преди дни София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община.

Именно интензивният транспортен трафик и отоплението на твърдо гориво са основните причинители на замърсения въздух. Заради него общините като Горнооряховската имат препоръки да намалят сериозно нивата на замърсяване.

Статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. В световен мащаб жертвите на мръсния въздух са 7 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България