До 30 години населението на Земята ще достигне 9,7 милиарда души

Жителите на норвежки остров искат да се откажат от астрономическото време

Недоволство в Гърция срещу българи, даващи стаи под наем на Халкидики

33-годишна жена е загинала в катастрофа край Лом

Бедственото положение в Стрелча ще продължи до 24 юни

Хонгконг остана без порно, индустрията се включи в протестите "Спрете да си "играете" в интернет", призоваха от големите сайтове за възрастни

САЩ пуснаха нови снимки от нападението срещу танкери в Оманския залив, според тях доказват вината на Иран

Мохамед Морси бе погребан в Кайро

Ким Кардашиян пуска фон дьо тен за тяло

Канадски парашутист е загинал по време на учението на НАТО край Чешнигирово Трима американци са пострадали при нощните полети

Композицията „Движение“ на Павел Койчев днес намери своето истинско място в Благоевград

Д-р Васил Шишков: Кислородната терапия е подценен метод за лечение Не чакайте кампании за безплатни прегледи, съветва пулмологът

Апелативният съд ще излезе с решение по делото срещу акушерката Емилия Ковачева до два месеца

Четирима ранени при стрелба на шампионския парад на Торонто Раптърс (ВИДЕО)

Магнетичната Ерин Макнаут

Мръсен въздух мори българите

България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от население заради мръсен въздух. Това показва най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО) по проблема със замърсяването с фини прахови частици.

Със 118 смъртни случая на 100 хиляди държавата ни е на втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хиляди души. На трето място е Беларус със 110, а на четвърто Русия с 98.

Общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух са регистрирани в България през 2012 г., сочат данните на СЗО.
Тежката индустрия е основната причина за замърсяването на въздуха в Украйна, България, Беларус и Русия, пише британският вестник „Гардиън“.

България от години е със завишени нива на наличието на фини прахови частици във въздуха. Най-мръсният въздух у нас дишат в Димитровград и Монтана, както и около Пловдив, показва публикуваната интерактивна карта от СЗО, която очертава опасни региони и посочва градовете, където са надвишени определените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха. Данните за България са от 2013 г.

Над 3 милиона души всяка година умират от замърсен с фини прахови частици въздух. В световен мащаб 92% от населението живее в държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите, зададени от СЗО нива и стандарти с фини прахови частици.

Най-лошо е положението в трите най-населени страни от общо 184 проучвани държави. В Китай през 2012 г. над 1 милион души са починали от мръсен въздух. На 100 000 души смъртността е 76, което отрежда на най-многолюдната страна 10-а позиция по този показател. През 2012 г. в Индия жертви на мръсния въздух са станали около 600 000 души, а в Русия – над 140 000.

Мръсният въздух може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробно заболяване и рак на белия дроб. Освен това той увеличава и рисковете от остри респираторни инфекции.

Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, от работещи на въглища заводи и от изгаряне на отпадъци, сочат данните на СЗО.

Най-чист въздух дишат в Исландия, Финландия и Канада, където е отчетена и най-ниска смъртност, сочат данните на СЗО.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, …“
    Е, защо София не фигурира в списъка?

  2. Българинът вече какво ли не го мори?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.