Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Мръсният въздух – заради лоши пътища

Целогодишен замърсител на въздуха в София е транспортът и по-точно лошото състояние на пътната инфраструктура и пътната настилка. Това е един от изводите в одита на Сметната палата за общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Той обхваща периода от 1 януари 2010 до 31 декември 2015 г.

Резултатите от него показват, че има значително намаляване на средногодишните стойности на запрашаване, но нормата за опазване на човешкото здраве все още не е постигната във всички пунктове на измерване.

В началото на април Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на директивата за качеството на въздуха. У нас нивата на запрашаване са най-високите сред всички 28 държави членки.

Източник на прах в столицата са още строителството и нередовното почистване на улиците. Друг замърсител са саждите от дизеловите автомобили и вредните емисии от изгаряне на твърди горива за отопление.

Ограничаването на тези източници на замърсяване не може да се реши само от Столичната община. Необходимо е да се предприемат действия на национално ниво, посочват от Сметната палата. Оттам са дали препоръки на Столичния общински съвет и към кмета, сред които са подобряването на контрола и определянето на персонални отговорности за изпълнението на мерките.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Столична община много добре знае, че уредите за измерване на газовете при техническите прегледи се манипулират иначе половината трошляци не могат да минат, но си трае- не иска да дразни избирателите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.