Мръсният въздух разболява най-много в България

В София взимаме мерки и положението се подобрява, категорични са от Столичната община пред “Труд”

Основен замърсител е битовото отопление

България е на първо място в ЕС по броя на хората, чието добро здраве намалява заради замърсяването на въздуха. Това са изводите от специален доклад на Европейската сметна палата. Одитът показва, че в целия ЕС заради болести, предизвикани от мръсен въздух, преждевременно умират близо 400 000 души.

За изготвянето на документа палатата е направила анализ на данни от Европейската комисия, Световната здравна организация и др. А на място е осъществила проверка на мерките за прочистването на въздуха в София, Брюксел, Краков, Милано, Острава и Щутгарт.

Данните сочат, че българската столица няма проекти за намаляването на замърсителите от битовото отопление, което е основния източник на фини прахови частици (ФПЧ). Именно те оказват най-негативно влияние върху въздуха.

Пред “Труд” заместник-кметът на София с ресор екология Йоана Христова обясни, че местната управа от години реализира мерки в сферата, които вече дават резултат.

“През 2017 година беше приета новата актуализирана програма на Столична община с хоризонт до 2020-а. Тя съдържа над 100 мерки, които поетапно се изпълняват. В това число подмяната на отоплителните инсталации на домакинствата, предвидена по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). 111 млн. лв. са предвидени за България по ОПОС. Въведохме и система за прогнозиране на замърсяването с ФПЧ. Чрез нея можем да предприемаме непопулярни мерки, като затваряне на цели карета (за автомобили – б.а.)”, обясни Христова.

Тя посочи, че в доклада основните данни за София са от периода между 2014 и 2016 г., като и тогава са изпълнявани мерки за по-чист въздух - например продължаващото разширение на метрото.

“Към март 2018 година в сравнение с останалите разгледани в доклада градове, в София тенденцията за по-добро качество на въздуха е много ясно изразена. Вижда се, че най-малко превишения с ФПЧ със стойности над 200 са регистрирани именно тук. Това означава, че заради натрупването на различните мерки, които въвеждаме, вече има резултат”, обясни зам.-кметът.

Тя добави, че освен на национални и европейски средства местната управа разчита и на международни проекти. По такъв проект, заедно с Гърция и Кипър, ще бъдат поставени и филтри за комини на домакинствата, които ползват твърдо гориво, като дърва и въглища.

В няколко материала по темата за мръсния въздух, публикувани в “Труд”, експерти бяха категорични, че най-евтината, бързо приложима и доказано ефективна за България мярка е именно монтаж на електростатични филтри на комините. Те “улавят” ФПЧ, отделяни при горенето в печките, като ефективността им е близо 90%.

Коментари

Задължително поле