Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Променят правилата за фирми за бутилки с газ Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

Мръсният въздух разболява най-много в България В София взимаме мерки и положението се подобрява, категорични са от Столичната община пред “Труд”

Основен замърсител е битовото отопление

България е на първо място в ЕС по броя на хората, чието добро здраве намалява заради замърсяването на въздуха. Това са изводите от специален доклад на Европейската сметна палата. Одитът показва, че в целия ЕС заради болести, предизвикани от мръсен въздух, преждевременно умират близо 400 000 души.

За изготвянето на документа палатата е направила анализ на данни от Европейската комисия, Световната здравна организация и др. А на място е осъществила проверка на мерките за прочистването на въздуха в София, Брюксел, Краков, Милано, Острава и Щутгарт.

Данните сочат, че българската столица няма проекти за намаляването на замърсителите от битовото отопление, което е основния източник на фини прахови частици (ФПЧ). Именно те оказват най-негативно влияние върху въздуха.

Пред “Труд” заместник-кметът на София с ресор екология Йоана Христова обясни, че местната управа от години реализира мерки в сферата, които вече дават резултат.

“През 2017 година беше приета новата актуализирана програма на Столична община с хоризонт до 2020-а. Тя съдържа над 100 мерки, които поетапно се изпълняват. В това число подмяната на отоплителните инсталации на домакинствата, предвидена по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС). 111 млн. лв. са предвидени за България по ОПОС. Въведохме и система за прогнозиране на замърсяването с ФПЧ. Чрез нея можем да предприемаме непопулярни мерки, като затваряне на цели карета (за автомобили – б.а.)”, обясни Христова.

Тя посочи, че в доклада основните данни за София са от периода между 2014 и 2016 г., като и тогава са изпълнявани мерки за по-чист въздух – например продължаващото разширение на метрото.

“Към март 2018 година в сравнение с останалите разгледани в доклада градове, в София тенденцията за по-добро качество на въздуха е много ясно изразена. Вижда се, че най-малко превишения с ФПЧ със стойности над 200 са регистрирани именно тук. Това означава, че заради натрупването на различните мерки, които въвеждаме, вече има резултат”, обясни зам.-кметът.

Тя добави, че освен на национални и европейски средства местната управа разчита и на международни проекти. По такъв проект, заедно с Гърция и Кипър, ще бъдат поставени и филтри за комини на домакинствата, които ползват твърдо гориво, като дърва и въглища.

В няколко материала по темата за мръсния въздух, публикувани в “Труд”, експерти бяха категорични, че най-евтината, бързо приложима и доказано ефективна за България мярка е именно монтаж на електростатични филтри на комините. Те “улавят” ФПЧ, отделяни при горенето в печките, като ефективността им е близо 90%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

    1. Лесно казано… Само че когато проблемът е в подсигуряването на хляба, старата кола е необходимо зло – лошо с нея, още по-лошо без нея.

  1. Ох да беше само мръният въздух щяхме да го търпим. Но най-много тежки смъртоносни заболявания в България се причиняват от самите българи. Огромен процент от българите имат недоразвити центрове в главния мозък, а причината е обществото. Животът между българи и руснаци е причина за ранни смъртоносни заболявания и мъчителна смърт.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.