МС се съмнява, че ще има машинен вот

Към този момент няма достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите. Това каза говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева.

“В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството чрез дипломатическите мисии се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване. Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК в желанието на правителството да помогне в тази нелека задача”, обясни Белчева.

Тя подчерта, че проучването не давало достатъчно основания на правителството да смята, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите.

Белчева заяви, че проучените практики в Словения показвали, че с машини гласували само хора в неравностойно положение.

“Във Франция машинното гласуване е частично и експериментално. В Холандия, която бе обсъждана като възможност за взимане под наем или купуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините. Това прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок”, добави Белчева.

Осигуряването на устройствата за машинно гласуване е отговорност на ЦИК. Всички се надяваме обявената от тях обществена поръчка да бъде успешна, допълниха от пресслужбата на правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България