Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Трус от 2,6 по Рихтер в района на Доспат

Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

Музеите на хумора и сатирата и „Етър”-а в Габрово спечелиха конкурса Национален преглед на музейния плакат

Две от емблематичните културни институции на Габрово – Музеят на хумора и сатирата и Етнографския музей на открито „Етър”, спечелиха първите места в конкурса Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019. Министерството на културата, Община Смолян и РИМ „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на сдружение „Български музеи“ и Национална художествена академия са институциите, които стоят зад това събитие. Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 25 септември в Регионалния исторически музей на родопския град.

В третото издание на Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019 участват седем национални, девет регионални, седем общински музеи и четири галерии с 27 плаката.

Първо награда бе присъдена на Музея на хумора и сатирата за постерите на 24-то Габровско биенале. Дизайнер на плакатите е Кристофър Чолак. Той е автор и на цялостната визуална идентичност на биеналето, както и на графичния дизайн на изложбата „Епиграми на фасадата“, за която специално създава свой авторски шрифт.

Кристофър Чолак е роден и живее в Истанбул и е от част от старата българска общност в града. Той съвсем наскоро започва да учи български. Бакалавър е по визуална комуникация в департамента за дизайн на университета Билги и магистър в департамента за графичен дизайн на Института за изящни изкуства на университета Мармара. Работи като арт директор в Ajans Ultra, UltraRPM & Manajans/JWT Istanbul. Има няколко награди от GMK & Crystal Apple Awards. Бил е лектор на едни, от най големите симпозиуми за графичен дизайн. Води лекции и ателиета в различни университи и преподава дизайн в университета Истанбул Ишък. Между 2002 и 2016 пише и е редактор за музика за издания като İKSV, Timeout İstanbul, Clubintro.com, Basatap & Radikal Hayat. Изявява се като DJ. Между 2005-2016 е водещ на радио програмата fractal по радио dinamo.fm. От 2003 представя радио шоуто Login всяка събота вечер по Ачък радио 94.9FM. В момента е ръководител на творческа група в агенция I Mean It.

Музеят „Етър” печели второто място, благодарение на творческия подход на дизайнера Мирослав Живков. 26-годишен, завършил Национална художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация”, младият дизайнер участва с плакат към изложбата „Вратата на спомените”. Мирослав Живков предлага едно на пръв поглед нетрадиционно решение, в което има изключителна дълбочина, изчистеност и артистичност. Плакатът, който той създава за музей „Етър”, привлича вниманието на посетителите и получава одобрението както ни ценителите, така и на широката публика.

„Идеята на плаката е чрез типографията да се направи препратка към същността на изложбата, в която е представена старинна врата с издълбани на нея надписи. Вратата се отваря, посреща зрителите, за да ги провокира да се завърнат към едно отдавна отминало време”, сподели Мирослав Живков.

Той е част от екипа на музей „Етър” от 2017 година. С привличането му се реализира една от важните цели на културната институция – да дава поле за професионална изява и разгръщане на творческия потенциал на специалисти, които са част от местната общност на Габрово.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.