Музей на кича откриват в Букурещ

Снимка:wikipedia.org

Легендарният граф Дракула, бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску  и Исус Христос се срещат в музей на кича, който отваря врати в Букурещ, съобщава в електронното си издание румънският вестик Adevarul.

Дракула представлява най-известната румънска марка, но също така и абсолютна величина за румънския кич, тъй като образът му се използва по много хаотичен и противоречив начин, посочи пред Кристиан Лика, собственик на музея.

Специалист по реклама е на 41 години и казва, че живо се интересува от кича, защото е  пораснал "като всички от неговото поколение с комунистическия кич".

В музея е представен и Николае Чаушеску в "легендарно" въплъщение на румънския кич по думите на Лика - снимка, показва диктатора, носещ скиптър на церемонията по встъпването му в длъжност като президент на републиката през 1974 г.

Общо 215 предмета, изложени в музея, са разпределени в шест категории, сред които "Религия" и  "Прави твой собствен кич".

Една секция е посветена на изобилстващия "цигански кич". Там могат да се видят снимки на цигански барони целите злато.

"Предметите, отнасящи се до многобройната ромска общност в Румъния, могат да бъдат възприети от повечето румънци като кич. Но всички ние можем да бъдем кич за другия", казва Лика, като подчертава, че "никой няма право да съди културата на другия".

Собственикът на новия музей  гледа на румънският кич, като  ценно наследство, което е добре да бъде видяно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа