Музей на кукерите правят в Симитли (СНИМКИ)

Музей на кукерите ще правят в Симитли, това съобщи кметът на общината Апостол Апостолов по време на най-големия фестивал на маскарадните игри в региона.

Апостолов обясни,че всяка група, която участва във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ ще остави по 2-3 маски като експонати в музея, като собствениците ще имат право да ги ползват и връщат отново. „Маските са много различни. Тези, които са от нашия регион, са много по-различни от тези от Карлово, Шумен, Ямбол и Бургас. Искаме да има маски от цялата страна, за да се види каква е традицията в населените места на родината ни. Всичко това да е събрано на едно място, а именно в музея на кукерите“ каза кметът. Музеят ще бъде пътуващ и на този етап ще бъде само на територията на България, каза още Апостол Апостолов.

До края на месец май ще бъде готов новия музей.

А на фестивала в Симитли отново за поредна година се събраха над 10 хиляди зрители на стадиона. Там изгледаха дефилето на около 5 хиляди бабугери. Шоуто има състезателен характер и най-добрите отнесоха купи,медали и грамоти.

По същото време маскараден фестивал се проведе и в Разлог, феста там носи името“Старчевата“. И там хиляди станчинари,кукери,бабугери показаха прелестни костюми. Онези,които са с дълги косми струват от 5 до 15 хиляди лева, а хората си ги изработват сами.

Кукерството и бабугерството е доста разпространено в Пиринско и няма град и махала,която да няма своя група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България