Музей създаде пъзели с артефакти

Директорът на РИМ - Сливен д-р Сираков: Историческият музей има богата колекция от уникални находки, която трябва да стане достояние на учениците.

Образователните материали ще са и с крепостта „Туида”

Помагалата ще са безплатни за учениците, съобщи директорът на РИМ д-р Николай Сираков

Деца ще изследват антични ритони 

Пъзели с изображения на артефакти, открити при археологическите проучвания в Сливен и областта, работни тетрадки и мемори карти с маршрути и богата информация разработи Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков” в Сливен, съобщи директорът д-р Николай Сираков. „Искаме да привлечем децата в музея. Да ги накараме да се забавляват, да им е интересно. Когато редят пъзела с рисунката на глинения ритон с фигура на овен, например, те научават какво представлява този съд, за какво се е използвал, кога е създаден и къде е открит - при разкопките на Попова могила край сливенското село Тополчане”, каза Сираков. Работните тетрадки могат да се използват вкъщи или в клас и превръщат децата в музейни детективи при изучаването на дадена епоха.

Изработен пъзел на глинения ритон - овен от римската епоха.

Сливенският музей е кандидатствал с проект пред Министерството на културата, откъдето са финансирали с 4000 лева издаването на пособията. Те са насочени към артефактите от римската епоха във фонда на РИМ, съобразени са с учебната програма на учениците от пети клас. Част от материалите ще бъдат предоставени в училищата. Надеждите са, че учителите ще бъдат провокирани да изнесат уроците си извън класната стая и с помощта на музейния педагог да предадат знанията на децата в залите на музея.
Следващият комплект образователни материали ще са за Късноантичната и средновековна крепост „Туида”.
Друга поредица ще има за епохата на Възраждането, през която Сливен е бил водещо населено място. Ще има е материали от етнографията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони