Музеят на авиацията става част от туристическия маршрут на Пловдив

Напредъкът на проекта по преместване на Музея на авиацията от летище Крумово в Пловдив обсъдиха в сряда кметът Иван Тотев, директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова и изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев.

Институциите, които тримата представляват, си подават ръка да работят заедно по съвместни проекти по социализация на музея и привличане на разнообразна аудитория, предимно деца. Бяха обсъдени и възможностите за привличане на финанси чрез оперативни програми и други източници освен държавния бюджет.

"Целта е бъдещият музей да стане част от туристическия маршрут на Пловдив и се превърне в една от атракциите на града", декларира кметът Тотев и припомни, че общината вече е направила първите стъпки по осигуряване на достъпност до бъдещия Музей на авиацията, който ще се намира срещу Мебелна къща на булевард "Освобождение" чрез изграждане на ул. "Цветан Лазаров" в жк "Тракия". Освен това градската управа под тепетата поема и финансирането на идейния проект на бъдещия музей.

Музеят на авиацията ще е част от програмата на Европейска столица на културата през 2019 г., а дотогава според директорката му Рада Банялиева се очаква значително да се увеличат ентусиастите, искащи да видят как се реставрират самолети на живо, каквато атракция ще се предлага в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони