Музеят на годината става детска занималня

 

Регионалният исторически музей в Шумен отваря триетажната възрожденска къща "Авшарян" за летни занимания на деца. В комплекса е подредена атрактивната експозиция "Градски бит от края на XIX до 30-те години на XX век" и за нея той спечели приза "Музей на годината".

От понеделник за 2 часа всеки ден малките посетители могат да гостуват на комплекса, а таксата за заниманията е 2 лева, съобщават от Историческия музей. Децата ще могат да се запознаят отблизо с къщата на производителя и търговец на килими Ованес Авшарян и да участват в образователни и творчески занимания. Темите са свързани с бита и културата на българите с акцент върху изменението на българската къща. С навиците и обичаите в миналото, новостите в градския бит през XX век и навлизането на вносни мебели, занаятите и търговията. Към всяко занятие е предвидена възможност децата да оцветят, рисуват, да изработват предмети и да усвояват нови умения.

Ваканцията в музея ще продължи до края на месеца. Това е традиционна инициатива на шуменските историци, но за първи път домакин ще бъде комплекс "Авшарян".

Коментари

Задължително поле