Музеят на открито „Малтепе“ за 806 000 евро откриват официално днес край пловдивско село

Кулинарният експерт и телевизионен водещ Ути Бъчваров ще приготви днес тракийски глиган с диви билки и гъби по антична рецепта от времето на древните траки, с които ще нахрани всички гости на официалното откриване на културно-информационния център „Малтепе“ край пловдивското село Маноле. Той е изграден край стара тракийска могила по проект „Музей на открито „Малтепе“ с 805 961,61 евро по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ с пари от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Жителите и гостите на Маноле ще станат свидетели и на сцени от бита и културата на траки и римляни от трети век след Христа, демонстрирани от свищовската група за исторически възстановки „Първи Италийски легион“.

Програмата включва още събития, популяризиращи античната история и култура на гордите траки и безстрашни римляни, както и занаяти, които днес са част от културното образование на децата ни. Най-малките пък ще демонстрират как се оцветява керамика, как се подрежда мозайка и изписва папирус.

Музеят „Малтепе“ разполага с експозиционен център, многофункционална софтуерна информационна система, даваща информация за експозицията, тематична информация за експонатите, план с разположението на залите, информация за бъдещи и настоящи изложби.

Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Туристите ще имат възможност да се докоснат до атмосферата на тракийските земи и чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути – корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове и др.

Музеят предлага и уникални занаятчийски работилници, оборудвани с глиномес, керамична пещ, грънчарско колело, стан за тъкане, както и единствена по рода си карта на тракийските могили у нас, даваща представа за историческото наследство, оставено от траките по нашите земи.

Обособена е и зона за учебна археология, реставрация и музейни практики, паркинг за леки коли и автобуси. В „Малтепе“ има семинарни и конферентни зали, кафене, помещения за персонала и охраната и др.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.