Музеят на хумора и сатирата оборудва дигитална работилница

Културната институция представя изложба на открито “Дигитализирай това”

Във втората половина на миналия век музеи, галерии и културни общности влязоха във вълнуващото приключение “дигитализация на наследството”. И, независимо от спецификата на пътя, по който отделната институция преминава, има “пресечни” точки, общовалидни проблеми и добри решения, които ни свързват. Водени от професионалната ни убеденост във важността и спешността на процеса, всички ние търсим - чрез нови проучвания, заимстване на опит, адаптиране, изграждане на партньорства, колаборации с публичен и частен сектор, и не само. Това споделят от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

"Затова в Дома на хумора и сатирата от самото начало на новия век се “предизвикваме” да учим повече и по-бързо за музейната дигитализация. Благодарение на проекта „Създаване на пространство, план и модел за дигитализация на културни ценности и архив”, финансиран от Национален фонд Култура по “Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти”, създадохме по-добри условия за изпълнението на дългосрочните ни цели в тази посока, а тя е неделима част от мисията ни да събираме, опазваме, изучаваме и празнуваме смешното в света.

Успяхме да ремонтираме и оборудваме наша дигитална работилница, в която се извършва фотозаснемане/сканиране и обработка на експонати и архив, посетихме две културни институции в чужбина - SALT Research в Истанбул и NOESIS в Солун, за да се вдъхновим от опита на организации, стартирали преди нас. Работихме върху създаването на сборник с добри практики в областта на дигитализацията на музейно съдържание и адаптиране на музейни дейности към устойчиво и зелено развитие, който ще надграждаме в годините напред с новите научени уроци", разказват от Дома на хумора и сатирата.

От институцията са се постарали да документират случващото се в проекта, Музеят представя изложба на открито “Дигитализирай това”.

Тя е на разположение на публиката на ул. “Щастие”, вдясно от Централния вход на Музея, до 10 август 2024 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони