Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Горя къща в Павликенско Огнеборци от Великотърновска област са се отзовали на 18 произшествия заради бурния вятър

Разбиха нарколаборатория край Дупница (СНИМКИ)

Руска компания се включва в изграждането на „Турски поток“ в България

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Започна учението за реакция при коронавирус на Летище София (СНИМКИ)

Кметът на Перник: С около 2 метра се е повишило нивото на язовир „Студена“ през февруари

Трима души са изолирани в Пловдив след престой в Италия Пробите им за коронавирус пътуват към София

Последна почит към двигателя V8 с обем 6,75 л Завинаги си отива най-дълго произвежданият „осмак“ с 530 конски сили и 1100 Нм

Задържаха аресивен мъж от Павликени след сбиване 33-годишен свищовлия е обвиняем за причиняване на лека телесна повреда и потрошено имущество

Почина последният маршал на СССР, участвал в пуч срещу Горбачов

Проф. Мутафчийски: Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар При съмнение за коронавирус не се препоръчва директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон

Емил Димитров за акцията в Басейнова дирекция: Не заловиха този, който не е закрил сондажите

Гаражът в Лозенец струва колкото двустаен в Люлин

Проф. Маруся Любчева: Законът за висшето образование за 25 години е променян 50 пъти Неадекватността на политиките за развитие на системата, буди тревога

Музеят събра 8000 лева за реставрация на икони

Резултатите от проведената от Регионален исторически музей – Бургас кампания за събиране на средства за реставрация на икони, бяха оповестени по време на пресконференция. Общата постъпила от дарения сума през миналата година е над осем хиляди лева.

“Тази кампания е много важна за нас. Иконите, за които става въпрос, са били обект на кражба още преди двадесет години. Конфискувани са от полицията и са предадени на бургаския музей. За съжаление една голяма част от тях бяха в лошо състояние. Поради тази причина вече седма година ние организираме кампании за събиране на средства, като за този период са реставрирани седем икони. През последната година, 2019, кампанията ни беше особено успешна. Голяма част от обществото се отзова и хората дариха средства за каузата”, каза по време на пресконференцията д-р Милен Николов-директор на РИМ – Бургас. Той благодари на всички дарители и обясни, че работата по възстановяването на експонатите предстои, тъй като в зависимост от състоянието им, процесът може да продължи до две години.

Защо иконите на РИМ – Бургас са толкова ценни, разказа главният уредник на Историческата експозиция Иванка Делева. Тя подчерта, че колекцията ненапразно е наречена „Спасени съкровища“, защото съдбата, която са имали иконите и това, което ги е довело до музея, наистина ги спасява. За нашите деца – за да видят и те това, което сме наследили от предците си.

„В музея иконите са обект на проучване, на изследване и това дава възможност за разкриването на тяхната богата същност“, каза още Иванка Делева. И увери, че експонатите в иконната зала са едни от предметите, които се радват на най-голям интерес сред посетителите.

„Можем да Ви уверим, че средствата, които са постъпили във връзка с проведената дарителска кампания са предназначени, по волята на дарителите, само за тази цел и за това ще бъдат използвани“, заяви още главният уредник на Историческата експозиция.

От началото на кампанията, иконите, за които е предвидено да бъдат реставрирани, са 19 на брой. 12 от тях вече са реставрирани. За част от тях средства е осигурила Община Бургас. Една от иконите е реставрирана безвъзмездно от бургаския художник Митко Иванов, а три от експонатите са възстановени по проект на РИМ – Бургас, финансиран от Министерство на културата, разказа Иванка Делева. И съобщи, че две от наскоро реставрираните икони – на Свети Пантелеймон и на Света Богородица, предстои да бъдат показани в Нощта на музеите през месец май. Иконите на Свети Димитър, на Св. Св. Петър и Павел и на Свети Архангел Михаил са в процес на реставрация.

Още седем икони предстои да бъдат реставрирани, като по-голямата част от средствата, необходими за това вече са събрани.

На събитието присъстваха и голяма част от дарителите, за които бяха подготвени благодарствени грамоти. Те им бяха връчени от заместник кмета по култура, туризъм и спорт на Община Бургас Диана Саватева и от директора на РИМ – Бургас д-р Милен Николов.

Радвам се, че тази инициатива е увлякла и е събрала в една общност хора, които вероятно не се познават и може би никога няма да се срещнат. Но те по някакъв начин са станали партньори в спасяването на нашите икони. Мисля, че тази инициатива има капацитет да продължи. Защото смисълът е точно в това – хората да бъдат информирани и да знаят повече какво притежаваме ние като културно – историческо наследство. Една от нашите общи цели – с музея, с ръководството и с хората, които работят в музея, е да направим по-явни, по-видими постиженията в тяхната работа до сега. И да покажем на по-широк кръг хора какво се крие зад стените на всички бургаски музеи, изрази своята съпричастност към каузата Диана Саватева.

Колекцията „Възрожденски икони“ на Бургаския исторически музей е една от най-специалните за културната институция. Повечето от иконописните творби (общо музейните икони са 56) постъпват след полицейски акции и имат интересна съдба. Първите двадесет и пет от иконите са предадени на отговорно пазене през 1995 г., а след това окончателно оставени в музея. Принадлежат към Тревненската художествена школа. Научното изследване на иконите среща сериозно затруднение поради отсъствието на изходни данни – къде са намерени, от кои църкви са отнети, липсват подписи на зографи и датировка.

През 1998 г. още петнайсет големи икони са предадени на съхранение в музея. През 2004 г. с постановление на Районна прокуратура Бургас и тези реликви се завеждат във фонд „Възраждане“. Почти всички, още тогава се нуждаят от аварийно укрепване, почистване и реставриране. Десетилетие след това липсата на финансови средства спъват първоначалните намерения. Едва в последните няколко години (от 2014 г. до сега) Регионалният исторически музей категорично си постави за цел „спасените“ икони да бъдат реставрирани. За това помогна специалната дарителска кампания, чийто резултат са дванадесет вече възстановени икони. В началото на кампанията са включени деветнадесет икони, от които само седем все още не са реставрирани. По-голямата част от средствата за тези седем са вече събрани и предстои и тяхното поетапно реставриране. През 2018 г. беше проектирана нова Иконна зала, където са подредени по-голямата част от живописните творби и всяка следваща възстановена икона заема свое място в това пространство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.