Музикалният фестивал "Варненско лято" взе наградата на европейската публика

Международният музикален фестивал "Варненско лято" стана носител на наградата на публиката на Европейската фестивална асоциация. Това стана ясно след церемония в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел, на която бяха огласени призьорите в инициативата "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" (EFFE), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент.

Конкуренти бяха 24 фестивала - лауреати на EFFE, селектирани измежду 705 европейски форума. ММФ "Варненско лято", който се организира от община Варна и има 93-годишна история, бе първият български представител в авторитетната листа и получи най-голяма подкрепа при онлайн гласуването, проведено сред зрителите във всички европейски страни. Призът бе връчен на артистичния директор проф. Марио Хосен от еврокомисаря по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. "Много съм горд, че съм част от страхотния екип на община Варна! Благодаря на нашата невероятна аудитория, на артистите от високо ниво и на EFFE!", сподели във фейсбук проф. Хосен.

На церемонията в Брюксел в присъствието на 200 творци и политици, с призове на EFFE в различни категории бяха отличени още пет фестивала от Полша, Испания, Норвегия, Украйна и Холандия. Журито с председател сър Джонатан Милс, бивш директор на Единбургския международен фестивал, връчи и награди за цялостен принос на двама изявени мениджъри - Фрай Лейсен, основател на Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик, бивш шеф на Berlinale.

Коментари

Задължително поле