Музика от мандолини ще звучи на острова

Музика от мандолини ще звучи на остров "Света Анастасия". Досега подобен концерт не е правен под звездите на късчето земя сред морето, обявиха организаторите от Община Бургас. 
На 8 юли, в понеделник, на откритата сцена на острова започва концертът „Фолклорът в класиката“ . Събитието ще представи на публиката един от най-добрите изпълнители на българската мандолинна музика – Мандолинен квинтет „Сезони“, носител на национални и международни отличия. Началният час е 19.00, като пътуването до острова ще се извършва с кораб от Магазия 1. Обявеният курс за концерта е в 18.00 ч. 
Концертът ще бъде с вход свободен, като се заплаща единствено билетът за пътуване на стандартна цена.
Мандолинен квинтет „Сезони” в състав Пламен Маслев и Евдокия Бобоцова – мандолини, Маргарита Калчева – контрабас, Милен Джуров и Росен Балкански – китари, е вече 26 години на българската и международна сцена. Формацията концертира в цял свят. Носител е на награди от международни конкурси.
В концерта ще участват и млади таланти от  НУМСИ „Проф. П. Владигеров“. Това са Марина Янкова – виолончело, и Миа Клеппе – контрабас.
„Фолклорът в класиката“ ще представи многообразие от творби, композирани на база на фолкора от националността на включените композитори, пресъздадени със средствата на класическата музика. Включени са популярни европейски и български композитори - Никола Атанасов, Албенис, Дебюси, Хайдн, Никос Харизанос, Гардел, а също и нова българска музика – композиции на българските композитори Росен Балкански – един от малкото творци, които пишат за мандолинна формация, и на композиторката от Бургас- Петя  Тончева. Включената в концертната програма нейна пиеса „Кой открадна есента“ е за соло виолончело и в нея ще свирят двете талантливи ученички от Музикалното училище в Бургас, съвместно с квинтет „Сезони“.
Интересен акцент в програмата на квинтета е пиесата от Клод Дебюси – „Golliwog’s Cakewalk“, аранжирана за мандолинен квинтет от композитора Росен Балкански. В програмата, са включени две произведения и от музикалния гений Йозеф Хайдн.
Публиката ще чуе и гръцка музика. В програмата е включена композиция от гръцкия композитор Никос Скалкотас – „Kretikos“ – танц, изграден върху гръцкия фолклор. В творческия продукт място има и съвременният гръцки композитор Никос Харизанос с три гръцки танца. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони