Музика от 28-те държави в ЕС звуча на концерта „Духът на Европа“

„Всички вие, които тази вечер сте напълнили зала 1 на НДК и всички вие пред телевизионните екрани, всъщност, сте изключителна част от елита на България, не само на България, изключителна част от елита на Европа. В една важна година за България и за света, ви пожелавам, разбира се, много здраве. Много гордост от това, че сме българи, както и много гордост от това, че сме европейци.“ Това приветствие отправи към публиката министърът на културата Боил Банов, който заедно с министъра за Българското председателство Лиляна Павлова откри снощи празничният новогодишен концерт „Духът на Европа“.

Събитието в Националния дворец на културата  бе първото, с което България отбеляза домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

„С гордост и самочувствие можем да заявим, че сме напълно готови да поемем тази важна и отговорна задача в днешния ден", заяви министър Павлова.

Новогодишният концерт „Духът на Европа“ представи произведения на композитори от всички 28 държави членки на ЕС  под диригентската палка на маестро Емил Табаков, а солист бе цигуларят Светлин Русев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура