Мултижанрово събитие в Унгарския културен институт

Роси Роси

Семейство изявени творци привлякоха софийското арт обществото в залата на Унгарския културен институт вечерта на 26 октомври. Имената на поп певицата, поетеса и художничка Роси Рос и нейният син – художникът Адам Фекете (от българо-унгарски произход), са добре познати на феновете на музиката, поезията и изобразителното изкуство.

Съвместната им изява включваше автобиографичен разказ на самата Роси, рецитал по нейни стихове и изпълнение на песни, които тя представи, акомпанирайки си на китара. Сред песните беше и унгарската народна песен „Пролетният вятър разпръсква водата”, която през 80-те изпълнявана от Фреди Меркюри. „Бащата на Адам е унгарец. Моята връзка с Унгария е повече от 20-годишна. Живяла съм не само там, но и в Белгия. Обиколила съм десетки страни, пяла съм на сцени на пет континента, но винаги с мене нося едно керамична камбанка от Етъра” – каза Роси Рос. В центъра на вниманието беше нейната нова стихосбирка „Любов”, илюстрирана с 22 графични рисунки на Адам Фекете, специално изработени за изданието. В залата бяха разположени оригиналите на тези графики, както и компакт дискове, предишни издания на Роси Рос и нейни картини, за които авторката разказа историята на тяхното създаване.

Събитието беше открито с кратко слово на г-жа Сандра Мишкеди – директор на Унгарския културен институт. А финалът предизвика заслужени аплаузи за Адам Фекете по повод излъчените две части на документалния филм „Вдъхновение” за неговия неподражаем стил на рисуване. Филмът е дело на Владимир Василев и показва как Адам рисува през лятото на 2020 г. в парка на Военна академия и за 56 минути създава оригиналната творба „Вдъхновение”; втората част на лентата е запечатала кратка разходка из галерия „Нирвана”, където 20-годишният Адам имаше самостоятелна изложба от 25 август до 25 септември. За любителите на статистиката: Адам представя първата си самостоятелна изложба, когато е 8-годишен, а до този момент общият брой на самостоятелните му изложби е 16. Адам Фекете е дълбоко свързан с инстинкта за свобода в творчеството си. Енергия и цветове, свободен дух и оригиналност се долавят в картините му. Оригинален посвоему, вълнуващ и разказващ истории, вдъхновяващ и пъстър. До завършване на средното си образование живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастел, молив, тебешир, пясък…Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък. В Белгия се увлича и по рисуването на малки фигури – войници, офицери, коне, сгради, създава макети от различни исторически епохи.

Някои от рисунките на Адам Фекете – Adam Art са притежание на ценители в Германия, САЩ, Бразилия, Канада, Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия, Унгария, Русия, Австралия, Испания, България…

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура