Мултимилионер вероятно е поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак

Един от четиримата арестувани за убийството на словашкия журналист Ян Куциак е посочил като поръчител мултимилионера Мариан Кочнер, разкрива словашкият вестник "Денник Н". Куциак е разследвал дейността на Кочнер. Убийството на журналиста през февруари предизвика масови антиправителствени протести, довели до оставката на премиера Роберт Фицо.

Словашкият мултимилионер Мариан Кочнер е бил посочен за поръчител на убийството на Ян Куциак от задържан като посредник между жена, платила сумата за мократа поръчка, самия екзекутор и шофьора му, предаде БНТ. Четиримата по делото Куциак бяха арестувани миналата седмица. Кочнер, собственик на много фирми, е задържан от юли за фалшиви ценни книжа, но без внесен обвинителен акт.

Покойният журналист е разследвал дейността му, работил е по връзки на словашки политици с Калабрийската мафия. Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома им в провинцията. Посредникът чул името на поръчителя от 40-годишната Алена Ж. В понеделник словашката прокуратура съобщи, че през февруари тя е платила сумата за покушението.

Прокурор по разследването: "За поръчката са били платени 50 000 евро в брой и 20 000 под формата на опростени дългове. Това ще рече, че поръчителят е платил за убийствата поне 70 000 евро".

В хипотезата около участието на Алена Ж. обаче има редица неясноти. Тя не е била в конфликт с журналиста, дължала е значителни суми за неплатени данъци. От друга страна словашката преса посочва, че 40-годишната жена е работила за Кочнер като преводачка от италиански, той щял да бъде кръстник на дъщеря й.

Миналата година словашките власти прекратиха разследване срещу Кочнер за предполагаемо укриване на данъци. Милионерът е известен със заплахите си срещу журналисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа