Муравей Радев: Глупаво е българинът в момента да сменя левовете в евро, ще загуби

Кадър оъ БТВ

Няма по-глупаво нещо от това българинът сега да тръгне да си сменя левовете в евро, ще загуби. Това обяви пред БТВ бившият финансов министър Муравей Радев по повод гласуваните вчера промени във валутния закон във връзка с влизането ни в чакалнята на еврозоната.

В чакалнята всяка валута, която иска да премине в евро, престоява, за да докаже своята стабилност. Казано е, че валутата стои там поне две години и плава, но не повече от 15%. Ако трайна премине 15%, тогава се установява там. Промяната може да се вземе само с пълен консенсус и е нужно съгласието на българските представители", обясни бившият финансов министър.

Според него в момента левът е по-стабилен от еврото и е подценен - би трябвало да се търгува за 1,70-1,80 лв. за едно евро.

"Не е важно с колко ще влезем и с колко ще престоим в чакалнята, важно е с колко ще влезем в еврозоната - тогава да не си обезценим лева. Ние трябва да поискаме да свалим курса и да вържем лева - с курс 1,7-1,8 към еврото. Тогава българските спестявания ще се увеличат", коментира още Муравей Радев.

Коментари

Задължително поле