Мусала се превърна в сватбена дестинация

Незрящите Виктор и Калина се сгодиха на най-високия връх, Велина и Тома се снимаха в сватбени одежди

Най-високият връх на Балканския полуостров се превърна в предпочитана дестинация за влюбени двойки, решили да прекарат живота си заедно. Само за 2 дни на Мусала станаха годеж и емоционална следсватбена фотосесия.

В началото на годината „Труд“ разказа историята на незрящия Виктор, чиято впечатляваща обява за търсене на работа нашумя във фейсбук. Към днешна дата той има работа и годеница.

На 5 септември двойката незрящи Виктор и Калинка изкачват Мусала, където той й подарява годежен пръстен, а тя отговаря с „Да!“. Малко по-късно Калинка публикува и дълъг, емоционален статус във фейсбук, започващ с: „Дали ще се омъжа за теб? Да! Със сигурност“.

Двамата имат връзка от пет години. Запознава ги ресурсната им учителка. Тя е 8-и клас, той 10-и. Учат в различни училища, но съдбата ги събира.

Екстремните преживявания са не само част от живота им, те са основно свързващо звено между двамата. Запалили се по планините, когато били в „период на доказване“. „Той искаше да докаже на мен, че може. Аз исках да докажа на него, че мога. Тръгнахме да правим преходи. В един момент, когато имахме нужната екипировка, нужните хора и смелостта да го направим, се оказа, че това е нещо прекрасно“, разказа пред „Труд“ Калинка.

Виктор планирал годежа около година заедно с техен общ приятел, който предложил идеята за Мусала. „Бях решил да е през септември“, споделя бъдещият младоженец. “Не го свързваме с нищо. Не може да седи така един безличен месец, решихме да направим нещо по-специално“, добавя Калинка.

В деня на предложението на върха няма никого, а празничното настроение се допълва от падналия първи сняг за сезона. „Валеше само сняг, бяхме само ние“, споделя Калинка.

На 6 септември обаче на Мусала има голяма група хора – за следсватбената фотосесия на Велина и Тома Тулеви.

Тя е модел, а съпругът й има частен бизнес. Двамата се запознават през 2014 г. на студентския празник. „Бяхме на вила с обща компания. Година по-късно на същата тази вила, пак на събиране за 8 декември, получих предложението за брак“, разказа пред „Труд“ Велина.

И двамата обичат планината и през свободното си време често я посещават - зимата карат ски, а лятото се разхождат.

Женят се миналата година в Пловдив. Фотографът Андро Дюлгерян им прави сватбена фотосесия, а по негова идея в деня на Съединението се отправят към Мусала за следсватбени снимки.

„Дотогава не бяхме изкачвали върха и идеята ни се видя готина“, споделя Велина. „Вятърът горе беше ужасен и ни побиваха тръпки като задухаше, въпреки че времето беше слънчево“, разказва тя.

Двойката младоженци занесли сватбените си костюми до върха, а на връщане слезли с тях.

„Интересен момент бяха момичетата, които фотографът извика, за да хванат букета. Имаше много желаещи дами“, коментира булката.

Освен планинари, изкачили се по-рано до върха, във фотосесията участват и два велосипеда, които двойката взема назаем от момчета, покорили Мусала с колела. „Мъжът ми се занимава с планинско колоездене като хоби и му хрумна идеята за такъв тип снимка“, обяснява Велина.

И двете щастливо влюбени двойки правят планове за екстремни преживявания и в бъдеще.

Докато Велина и Тома планират къде ще бъдат следващите им фотосесии през годините, на Виктор и Калина предстои да си изберат място за сватбата.

„Може би няма да е връх, може да е някъде ниско долу. Пак ще е нещо екстремно, пак ще е нещо интересно. Този път може би ще е под земята, предполагам“, сподели пред „Труд“ Виктор.

За сватбеното си пътешествие пък планират да изминат маршрута Ком-Емине.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл