Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Мустафа Карадайъ: Краят на правителството беше предначертан заради участието на националистите

Снимка: Архив

Краят на правителството беше предначертан, въпросът е какво следва. Това каза от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата за оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Президентските избори поставят пред всички нови предизвикателства, заяви Карадайъ и обясни, че резултатите са разчетени драматично от управляващата партия и са довели до оставката на кабинета. „Този резултат беше ясен още при съставянето на кабинета. Оставката на кабинета „Орешарски“, след платени протести, беше в името на плавния преход към стабилност. Не се получи. В резултат беше сформиран най-шареният парламент в демократичната история на страната. Възприе се странната управленска формула, при която основният политически субект допусна създаването на мнозинство на противопоставянето, съставянето на анти ДПС коалиция“, каза Карадайъ.

„Основната политическа сила пренебрегна изразената позиция на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации“, припомни той.

Според него вместо да се търси подкрепа в утвърдените системни партии, националистическите партии са залагали на популистки изказвания. „Вместо да се залага на най-големите постижения на демокрацията и евроатлантизма се заложи на краткосрочни политически интереси“, коментира Карадайъ. „За първи път стана ежедневие от трибуната на парламента да звучи преобладаващ език на омразата и ксенофобия”.

„След оставката на Борисов следват много неизвестни. Затова ние от ДПС предлагаме да използваме единството, за да изградим нова структура на сигурността на държавата. Имаме нужда от нов обществен договор между политиците и обществото”, обясни той.

Председателят на ПГ на ДПС призова отговорните политически сили за общи действия и недопускане на парламентарна и политическа криза в страната. По думите му датата на следващите избори да се определи с консенсус, като така трябва да се приеме и бюджетът за следващата 2017 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете