Мустафа Карадайъ: Посрещаме председателството разединени, конфронтирани и бедни

Като общество, държава, институции посрещаме председателството разединени, конфронтирани, бедни, без изгледи за политическа нормалност и икономически растеж, с компрометирана демокрация и ерозирала държавност. Това заяви в парламентарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата.

По думите му основна причина за това разделение е днешната формула на управление. Грешка е включването на националисти във властта, смята той. Грешка е при председателството България да се представлява от националисти - тези, които печелят избори със заклеймяването на ЕС, които започват предизборната си кампания в Русия, допълни той. Според него европредседателството е изключително важен момент за държавата и място ни в Европа днес и в бъдеще.

Каква държава искаме 28 години след падането на комунистическия режим - държава на националисти, шовинисти, ксенофоби, на омразата, агресията, разделението или държава на обединителния патриотизъм в духа на заветите на Левски за чиста и свята република, в която всички са равни, попита Карадайъ.

Ние от ДПС и нашите избиратели имаме ясен и категоричен отговор - ние сме последователни за мир и просперитет в нашата родина, за обединителния патриотизъм, за всичко онова, което ни обединява и ни дава общи хоризонти, заяви той.

Като партия, чувствителна по теми за човешките права и свободи, ДПС реагира на всяка заплаха пред демокрацията и стабилността, каза Карадайъ. Той предупреди никой да не си прави илюзии да омаловажава ролята, мястото и действията на ДПС в името на държавността. По думите му на всички срещи с европейски лидери от либералното семейство ДПС има активна позиция по приоритетни за държавата въпроси като Шенген, Западните Балкани, Балканите като цяло, механизма за сътрудничество и проверка. ДПС ще продължи да работи в името на държавата и държавността, ще работи за активно гражданско общество, съставено от свободни и активни граждани, каза още той.

Мустафа Карадайъ пожелава весели празници на всички и отправи призив за повече разум в цялото общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България