Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, пред „Труд“: Цел №1 трябва да е газ на достъпни цени за зимата

Мустафа Карадайъ

Решаването на енергийната криза минава и през Турция, Ердоган доказа, че е добър приятел на страната ни

За изборните амбиции на ДПС, за това, преодоляла ли е партията изолацията, в която беше поставена след кабинета „Орешарски“ разговаряме с председателя на партията Мустафа Карадайъ. Питаме го и за срещите и разговорите му с турския президент Реджеп Ердоган, за това какво разбира под нормалност в политиката и защо твърди, че България има нужда от ДПС във властта.

- Господин Карадайъ, преди дни обявихте, че България има нужда от ДПС във властта. Кое ви кара да мислите така?
- ДПС е политическата сила, която е доказала своите политически възможности и кадрови потенциал през годините. Във всички тежки ситуации за държавата ни партията играе своята отговорна роля. България има нужда от ДПС, включително в управлението, защото имаме и експертизата, и опитът, и резултатите. Да не забравяме, че когато ДПС бе във властта бяха реализирани стратегическите цели на България в най-новата u история: членството в НАТО, членството в ЕС. Бяха постигнати най-добрите икономически показатели за целия 32-годишен преход. Припомням Ви, че по време на управлението на ДПС бе стопен външният дълг, утрои се икономическият растеж, осигуриха се огромни чужди инвестиции, въведе се плоският данък и се гарантира приемственост и спокойствие в държавната администрация, като се ликвидира бюрократичният рекет за хората и бизнеса. Днес не е по-различно. В 46-ото НС именно благодарение на експертизата на ДПС бяха осигурени по 120 лева добавки за всеки пенсионер. В 47-ото НС именно депутатите от парламентарната група на ДПС пренаписаха бюджета на Асен Василев и намериха 300 млн. лв. за земеделците, които кабинетът на Кирил Петков пренебрегваше месеци наред. Осигуриха средства за общините, университетите, компенсации за бизнеса във връзка със скъпия ток. Нещо повече - благодарение на действията на депутатите от ДПС в 47-ото НС бяха приети двата най-важни документа - декларацията в подкрепа на Украйна и френският план за европейска интеграция на Северна Македония. И не на последно място - докато партиите от т. нар. „промяна“ само говореха за борба с корупцията, ДПС осъществи единствените реални действия срещу злоупотребите с власт. Отмени със закон инвестиционното гражданство - т. нар. „златни паспорти“ и сезира прокуратурата за тях. Смелостта на „Промяната“ да се бори с корупцията обаче не стигна, за да подкрепи ДПС и в отмяната на т. нар. „златни визи“. Това остава наш приоритет и в 48-ото НС. Всичко това доказва, че има нужда от ДПС в централната власт. Чакат ни изключително трудни и тежки месеци. България не е опитна лаборатория, а българските граждани не са опитни зайчета. Не е време за пореден експеримент, а за доказана експертиза, която да изведе държавата от поредицата от кризи.

- Кои партии виждате като потенциални партньори и мислите ли, че ДПС е излязла от изолацията, в която бе поставена след кабинета „Орешарски“? 
- Изолацията на ДПС влиза в политическата лексика винаги преди избори от тези, които с анти-ДПС риторика се опитват да се закачат за властта. ДПС никога не е била в изолация, напротив. 13 години Движението е силна и ярка опозиция, която отстоява обществения дневен ред всеки път, когато властта загърбва хората. Не друг, а ДПС, като партия, първа настоя за безплатна и достъпна детска градина за всяко дете. ДПС намали ДДС-ставка за детските храни и детските фармацевтични продукти. Не друг, а ДПС гарантира подкрепата за пенсионерите. Движението единствено направи срещи с бизнеса, за да чуе проблемите на браншовите организации и да намери решението им в актуализацията на бюджета за 2022 г. ДПС първа заяви, че „моделът ГЕРБ“ трябва да бъде демонтиран, но без реваншизъм. Още през февруари посочихме, че кабинетът на Кирил Петков няма нито капацитета, нито волята да подобри живота на българските граждани и че този, който се надява на промяна проявява наивност и политическо късогледство. ДПС първа изобличи задкулисието и го назова с истинските му имена. Посочи прокситата на енергийния и медиен олигарх Иво Прокопиев, който без да се явява на избори повече от 15 години инсталира свои хора в управлението. Създадените по тази схема политически проекти нямат ценностна база и визия за развитието на страната, но лепят етикети на опонентите и чрез омраза и противопоставяне се закрепят на политическия терен. Що се отнася до това с кои партии бихме си партнирали - с всички, които имат национално отговорно поведение като отстояват неотменната ориентацията на страната ни към ЕС и НАТО, които спазват Конституцията и законите в страната и не рушат демокрацията и държавността. И най-важното - работят с грижа за хората и бизнеса.
 
- Социолозите прогнозират фрагментиран парламент с 6-7 партии. Има ли формула за създаване на стабилно правителство?
- Да, и ДПС многократно я посочи - ценностно, хомогенно и категорично евроатлантическо мнозинство и управление на страната. В тези турбулентни геополитически времена, когато войната в Украйна допълнително усилва кризите, в които е Европа и в частност България, страната ни трябва да доказва непрекъснато, че е достоен и надежден партньор на НАТО и ЕС. Със своята международна експертиза Движението работи непрекъснато за това. Знаете - Илхан Кючюк е лидер на европейските либерали, Хамид Хамид е вицепрезидент на Либералния интернационал. Тези позиции правят гласа на ДПС изключително силен и тежък в международен план.

- Всички партии говорят за консенсус, а чертаят червени линии. Как могат да се намерят допирни точки?
- Успешното и резултатно управление се реализира само с програма с ясни приоритети, около които има национален консенсус, а не с „червени линии“. Видяхме докъде доведоха „червените линии“ на омраза, противопоставяне, разделение. Четири пъти в рамките на година и половина сме на избори, партиите в бившата управляваща четворна коалиция не си говорят. От един скандален запис пък видяхме как се изчегъртва свободата на словото, как се изчегъртват неудобните за десните болшевици теми от медиите и публичното пространство, как се изчегъртва демокрацията и държавността. Днес е нужен консенсус по най-важните въпроси - енергийната и продоволствена сигурност и независимост. Да ви припомня, че това е приоритет, заложен в програмата на ДПС още през 2016-та година. Многократно сме повтаряли - има национални теми, по които власт и опозиция няма. Политиците трябва да преведат страната през тежката зима, която се задава. Цел №1 и на служебния кабинет, и на следващото правителство трябва да е гарантирането на газ на достъпни цени за хората и бизнеса. И осигуряването на прехраната на населението чрез пресичане на галопиращата инфлация. Алармата, която бизнесът удари - че са възможни уволнения на 250 000 работници, е повече от тревожна.

- Къде ще търсите стабилността и сигурността, за които говорите във всяко свое изказване?
- Стабилността и сигурността не се търсят, те се градят и отстояват. Това става с целенасочена политика, ясна програма и отговорни решения. ДПС има своята програма за ускорено развитие, основана на зелената икономика и вече надградена с мерки за осигуряване на енергийна и продоволствена сигурност и независимост. Тя гарантира и стабилност, и сигурност. Вярвам, че този път останалите политически субекти ще загърбят разделението и омразата, ще погледнат сериозно на предложенията ни, защото доказахме, че мерките, които предлагаме, са работещи.

- Казвате и че е крайно време да се възстанови нормалността в политиката. Какво означава за вас нормалност в политиката?
- Няколко пъти посочихме, че формулата за съставяне на мнозинство в предишния парламент и правителство бе грешна, защото власт, основана на омразата, разделението и реваншизма няма как да издържи. На страната не u трябват „червени линии“, а нормалност, което означава ясни правила, по които да се прави политика. Смятате ли, че е нормално лъжата да бъде норма? ПП това направиха - превърнаха лъжата в закон, клетвопрестъпничеството в патриотизъм, нарушаването на Конституцията на Република България в героизъм. Това стана емблема на предишното управление. Затова от Движението за права и свободи настояваме за възстановяване на нормалността в политиката. А нормалността се постига чрез диалог в името на бъдещето на България, в името на бъдещето на нашите деца и внуци. Но за да започне диалогът, трябва да спре лъжата по адрес на опонентите, да спре рисуването на фалшиви образи на опонентите, да спре реставрацията на комунизма.

- Призовахте електората на ДПС към мобилизация, заявихте че вашата нагласа е победа, която минава през много добър резултат. Какво означава добър резултат за вас?
- Всичко, което ще помогне Движението за права и свободи да има още по-силна и представителна парламентарна група, която работи за по-доброто и сигурно бъдеще. ДПС е единствената партия, която на трите парламентарни вота миналата година не намали изборния си резултат, а напротив - увеличи го. Убеден съм, че сега ще надградим постигнатото.

- Какво показват предварителните ви сметки, колко депутати очаквате?
- За ДПС са важни резултатите. Затова, както винаги, ние ще направим силна кампания, която ще се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите.

- Вашите срещи с Ердоган май вече станаха традиционни, какъв кръг въпроси обсъждахте и минава ли решаването на газовата ни криза през Босфора?
- Газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо дали са на власт или в опозиция трябва да търсят решения. По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме на Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон. По темата енергийна сигурност и независимост говорихме и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в опозиция, отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България. И виждате вече резултата. Както разбрахме от последното изказване на служебния министър на енергетиката, приоритетно започват разговори с турски компании - доставчици на газ. Мога да кажа, че Ердоган е не само добър съсед, но и добър приятел на България.

- Защо толкова се проточи приемането на Плана за възстановяване и кой носи отговорност?
- Въпросът опира до това каква е компетентността и отговорността на тези, от които зависеше досега решаването му. И до задкулисието, което се опитваше да прокара чрез Плана свои проекти. ДПС многократно предупреди, че забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост е фатално за България. И както видяхме Европейската комисия изказа 207 забележки. Опасявам се, че закъснението е фатално.

- Възможно ли е страната ни да не получи нищо по този план?
- Повечето държави вече усвояват средства по Плана, докато нашият още не е одобрен, а годината отива към края си. Да, възможно е България да загуби много средства. 1 милиард евро вече бяха орязани. В Плана изобщо не са предвидени средства за общините, за туризъм, цели сектори отсъстват. Това трябва да бъде един от главните приоритети на следващото правителство.

- Делян Пеевски заведе дело в САЩ срещу санкциите Магнитски. Какви са шансовете му за успех?
- Депутатът от ДПС Делян Пеевски заведе съдебен иск пред американски съд за отмяна на наложената му санкция по закона „Магнитски“. В иска до съда се посочва, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия, както и че до настоящия момент не са предоставени такива доказателства на неговите адвокати, въпреки многократно отправените искания за това. Становището на юридическите му представители е, че това е съществено нарушение, което прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски. Припомням ви, че американският съд отмени делото „Рико“ поради липса на каквито и да било доказателства, а българският съд обяви за незаконни списъците, изготвени от Асен Василев. Една по една вече падат всички лъжи на олигархичния енергиен и медиен кръг „Капитал“.

Нашият гост

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършва висше образование в УНСС.
Учредител на Академичното дружество на ДПС в София и член на движението от май 1991 г. Учредител е на младежката организация на ДПС и неин председател през първите два мандата (1998-2003).
От 1996 до 2001 г. е преподавател по Информатика в НБУ. От 2002 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол.
От 2010 г. е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.
На 24 април 2016 г. е избран за председател на ДПС на IX национална конференция на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта