Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Мъжете да коват закони, жените да готвят манджи? Само 1% от българите смятат, че политиката е женска работа

Още си спомняме реплики на Корнелия Нинова към Бойко Борисов, първата от трибуната на Народното събрание: „Елате отвън да се разберем като мъже”, когато г-жа Нинова не беше все още лидер на БСП. Или подобната реплика по време на предизборната кампания „Не се притеснявайте, че съм жена, г-н Борисов.Отдавна чакам да се разберем като мъже”.

И хем звучи смешно, хем не е хич смешно. Всъщност не е тайна, че на политиката все още се гледа като на мъжка професия дори в сегашния 21 век. Ако погледнем по-назад във времето, то традицията при разделянето на света на мъжки и женски сфери, тръгва от Аристотел, който отрежда на жените роля само в репродуктивния процес, продължава в Древен Рим, където жените се възприемат като умствено неспособни, и достига до християнството, което определя жената като по-низше създание от мъжа. Въпросът за участието на жените в политиката все повече вълнува обществото ни, като една част от хората имат изявено положително отношение към представителките на „нежния пол” във властта, докато друга – по-скоро има негативен нюанс към тях. И въпреки че 58% от българите са на мнение, че би било добре в политиката да има повече жени, то стереотипите спрямо участието на жените на политическата сцена имат по-скоро възпрепятстваща функция.

А спомняте ли си въпроса към канадския премиер Трюдо, защо има 15 жени и 15 мъже в правителството? Отговорът му беше: „Защото сме 2015 година.”. Най-вече поради стереотипното мислене, този отговор беше разчетен основно като търсене на някаква символика в цифрата на година, а не като разбирането, че сме 2015 г., сиреч 21 век, и е напълно нормално да има такова равноправно участие на жени в политиката.

Всъщност 25% от българите са на мнение, че политиката е мъжка професия, а едва 1%, че е женска. Фактът, че в българската политика мъжете доминират, се доказва и от данните, че България е сред осемте членки на ЕС, в които участието на жените в политиката е под 20 на сто.

Много хора ще кажат, разбира се, че няма проблем да участват повече жени в политиката, това са тъпи феминистки лозунги, изкуствен проблем, но на мнение, че пред участието на жените в политиката в България няма никаква пречка, са едва 7% от пълнолетните граждани. Като имаме предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то бързата сметка показва, че това са само 385 хил. души, основно живеещи в столицата и големите градове, и то с високо образование.

А цели 42% от българите са съгласни с твърдението, че „политиката е за мъже”. Интересно е да отбележим, че 77% от българските жени обаче не са съгласни с това и са на мнение, че политиката няма пол. Защо тогава няма повече жени в политиката?

Всъщност в световен план в последните 20 години все повече жени навлизат и се занимават професионално в тази сфера, но въпреки това през 2014 г. само 17 процента от министрите в правителствата са били жени, само 9 от 152 държави имат жена за държавен глава. Броят на жените в националните парламенти достига до 22,6% през 2015 г. на 23,3 на сто през 2016 г.

Въпросът за това дали се гледа сериозно или не на участието на жените в политическия живот е особено важен в контекста на повишаващото се тотално недоверие в политическия елит и кризата на представителната демокрация. Ако хората не изпитват доверие в политиците и всички сме съгласни, че това се вижда навсякъде – не само в България, не е ли редно все пак да се запитаме кой всъщност е политикът. Тогава ще установим, че повечето политици навсякъде са мъже. Възможно ли е наличието на повече жени на политическата сцена да върне доверието и да промени облика, външните белези, характеристиките на това, което си представяме, когато чуем думата политик. Данните от проучването ясно показват, че има области, които българите предпочитат да бъдат заети от мъже – президент, министър на вътрешните работи, министър на външните работи, министър на отбраната. Няма нито един висш пост, на който българите категорично да желаят начело да застане жена, а не мъж.Въпреки разширеното участие на жените в политиката, все още се смята, че на тях не им „отива” да говорят за „женски” проблеми като семейство, образование, здравеопазване и социална политика, а на мъжете се полага да управляват икономиката и армията.

А всъщност практиката вече показва, че в развиващите се страни по-широкото участие на жените във властта има благоприятен ефект. Данните са ясен сигнал, че стереотипи има и те продължават да се възпроизвеждат. Ясен е сигналът, че равноправие има, но няма равнопоставеност. От 1938 г., когато се приема наредбата закон, която гласи: „Избиратели са всички български поданици, навършили 21-годишна възраст, мъже и жени. Последните – ако са омъжени, разведени или вдовици”, можем да кажем, че е извървян сериозен път в позиционирането на жените, но дори днес в 21 век все още има достатъчно много хора, които смятат, че жената не трябва да кове закони, а да готви манджи.

Данните са от национално представително проучване на тема „Полови стереотипи спрямо участието на жени в политиката в България”, проведено от изследователски център „Тренд” по поръчка на Либерален институт за политически анализи и финансирано от ЮНЕСКО. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 февруари 2017 г. сред 1002 пълнолетни български граждани.

* Авторката е социолог в Изследователски център ТРЕНД

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Абе той -к-у-р-в-о-л-ъ-к-а- ходи и по мъже, не само по жени. Политиката трябва да бъде забранена на всички, които страдат от -к-у-р-в-о-л-ъ-к-.

    1. Олеле. Велемир пак го изби на сексуални комплекси. От това “трябва да бъде забранено” държавата ни е на това дередже. Първо да се забранява, а после да се мисли дали може да се забрани и как да се забрани.

  2. “* Авторката е социолог” Авторката е социоложка/като Руми Бъчварова/,а не социолог.Социологът е мъж!

  3. “и достига до християнството, което определя жената като по-низше създание от мъжа”- Скъпа авторКЕ на статията, май се пише по-скоро ниСше,а не ниЗше???? Пишеш ли висше или визше???? Доста евтино е да се пише/казва,че християнството определя жената като по-ниЗше създание от мъжа. На Ваше място бих се освидомила по-обстойно по този въпрос….! Християнството е именно религията,която третира жените с висок респект! Или може би имате предвид исляма!??
    А спомняте ли си въпроса към канадския премиер Трюдо, защо има 15 жени и 15 мъже в правителството? Отговорът му беше: „Защото сме 2015 година.”- Тъжно е,че има жени само защото сме 2015 год. Критерий е времето в което сме или компетентността им???? Нека да има във всяка сфера висока женска квота,но компетентна!!!

  4. Има професии които не са подходящи за половете по чисто обективни причини. Както например един мъж не може да работи в детска ясла и да сменя пелени на бебетата, така и жена не може да е президент, министър председател, МВР-шеф и т.н.

  5. Мъдрите хора преди време, не случайно не са разрешавали на жените да гласуват. Природата е отредила на половете различни способности, а жените освен да раждат, за нищо друго не стават, камо ли да се занимават с политика. Далновидността на обществото е гаранция за оцеляването му. И по тази причина, за президент, за премиер и за папа, жени не се избират. Феминизмът е враг на Хр. свят и на семейството, което е в основата за репродукция на човешки фактор. Общества където мъжете не еманципират жените и са имунизирани срещу феминизъм ще оцелеят. Те ще населяват планетата след време!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.