Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца При удара конят е умрял на място, няма пострадали хора

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

Пищните форми на Клои Кардашиян

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

Заловиха апаши, задигнали 1000 лева от товарен автомобил Крадците първо спукали гумата на камиона, за да отвлекат вниманието на шофьора

Мъжете се пропиват, жените се депресират

Представителите на нежния пол са по-склонни да потърсят професионална помощ

Около 75 000 души у нас страдат от психичното заболяване

Дамите са по-склонни да посегнат на живота си

Около 1% от българите страдат от едно от най-разпространените психични заболявания – биполярното разстройство. Това заяви пред „Труд“ психологът Краси Попова от асоциация „Имаго“.
„Биполярното разстройство е болест, при която се нарушава нормалната биохимия в главния мозък, вследствие на което драстично се променят поведението и преживяванията на даден човек“, заяви експертът. По нейните думи този вид психично заболяване се характеризира с две състояния – депресия и мания.
„Всяко от тях продължава между 1-2 седмици, като постоянно се редуват. Засега няма точно установени причини за това страдание“, каза Краси Попова. Според психолога в повечето случаи хората имат наследствена предразположеност към него.

„Когато човек влезе в активна възраст, при силен стрес, непредвидени ситуации, промени в живота или работата, както и загуба на близки хора, отключва биполярното разстройство“ уточни Попова.
Данните сочат, че поравно се засягат и мъжете, и жените, но нежният пол много по-често търси професионална помощ, отколкото силният. „Когато дамите изпаднат в депресивно състояние, те по-лесно се обръщат към психиатър, докато господата не отчитат промените в поведението си като проблем и се опитват да преборят неразположението с алкохол и наркотични вещества“, разказва психологът.

Попова допълва, че мъжете изпадат предимно в периоди на мания, които се характеризират с хиперактивност. „В това състояние те имат много идеи, правят необмислени сделки и прекаляват с алкохола и излизанията. Това много им вреди, тъй като се превръщат в хора без задръжки. Влизат в контакт с непознати без никакво притеснение и често пъти правят нереалистични планове за бизнес – теглят кредити, които не могат да изплатят“, сподели още психологът.

По нейните думи мъжете търсят помощ само когато преминават в състояние на депресия след дълъг период в мания. „Това започва да влияе на тяхното социално функциониране и близките им започват да отчитат факта, че при тях има някакъв проблем“, уточни специалистът.„Представителите на нежния пол пък много по-често изпадат в депресия, отколкото в мания. При тях има голяма опасност от самоубийство“, заяви Краси Попова. Според експерта почти винаги именно психично разстройство е главната причина жените да отнемат живота си.

 

Заради условията на работа

IT специалистите са най-уязвими

Емоционалните хора страдат най-много

По-емоционалните и чувствителни хора са най-уязвими към психични разстройства и депресии. Това заяви пред „Труд“ психологът Краси Попова и уточни, че всички, които трудно изразяват себе си и имат занижена самооценка, имат голям шанс да развият биполярно разстройство. Често пъти това са представителите на IT сектора.

Те нямат много социални контакти, трудно споделят и се напрягат в работата си, което ги прави много уязвими към психични заболявания. „Компютърните специалисти са доста изолирани, постоянно са пред компютри, живеят във фантазията и нямат голям досег с реалността. Тези фактори представляват перфектната среда да се развие биполярно разстройство“, уточни психологът.

Компютърджиите живеят във фантазия, което ги кара да губят досег с реалността
Компютърджиите живеят във фантазия, което ги кара да губят досег с реалността

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. До кога ще чета за тази жена. Та тя съсипа семейството на моя приятелка, като започна връзка с нейния мъж докато те ходят при нея на терапия.Бягайте далеч от русата ШАРЛАТАНКА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.