Мъжко хоро в ледените води на Луда Яна ще играят панагюрци навръх Йордановден

Луда Яна ще закипи този петък от мъжкото хоро, което ще извият за трета поредна година в ледените води на реката смели панагюрци, облечени в народни носии. Начело на групата смели мъже, които след хорото ще се хвърлят да извадят от водите на Луда Яна и дървения кръст, ще има гайди, тъпани и задължителният български трибагреник.

Йордановден в Панагюрище ще започне с празничен Богоявленски водосвет на площада, който ще бъде отслужен от протойерей Атанас Манолов. Той ще оглави литийното шествие, което ще се отправи към река Луда Яна, а след като бъде изваден кръста, за участниците в ритуала и всички миряни ще бъде отслужен молебен за здраве в църквата "Свето Въведение Богородично".

След ритуала с изваждането на кръста младежите ще бъдат посрещнати в ритуалната зала на Общината от кмета на Панагюрище Никола Белишки. По традиция той ще връчи на извадилия кръста от Луда Яна парична сума, която ще бъде дарена за благотворителност. Традицията за мъжкото хоро в Панагюрище бе възродена през 2015 година по инициатива на местния общественик Илия Бояджиев и с общите усилия на общината и църквата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България