Мълчанието на клеветниците

Никой от обвинилите България в убийство на журналист заради работата му още не се е извинил

Нито един от представителите на институции и неправителствени организации, които обвиниха България в убийство на журналист заради работата му, все още не се е извинил за клеветата, след като разследването разкри чисто криминалния характер на престъплението.

"Силно приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова" написа в туитър председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

Вебер не си взе назад думите, написани преди три дни в туитър, че Виктория Маринова е "третият журналист, убит в ЕС за една година".

Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия, заяви председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Първият му заместник Франс Тимерманс обаче все още не е опровергал изявлението си в туитър, че е "шокиран от ужасяващото убийство на Виктория Маринова" и че "отново смел журналист пада в борбата за истината и срещу корупцията".

Няма опровержение на изявлението от името на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено от негов говорител, че "има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките".

Говорителка на председателката на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН Мария Гарсес заяви от нейно име, че осъжда убийството на българския журналист Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на медиите. Засега няма ново изявление, което уточни дали Гарсес продължава да свърза криминалния случай с медийната свобода.

 

Дуня Мятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа, продължава да държи закачено най-отгоре на профила си в туитър изявлението, че Виктория Маринова е четвъртият журналист и третата жена журналист, убити в ЕС от 2017 г. насам.

Никакъв коментар няма от групата на "Зелените" в Европарламента, която в своя позиция за убийството заяви, че "журналистите не трябва да плащат крайна цена тяхната работа".

Няма извинение и от генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар за изявлението му от името на организацията, че Виктория Маринова е третата журналистка жертва на убийство в Европа за една година. Изявление, в което спекулативно беше посочено, че тя е излъчила "чувствителен доклад за подозренията за измама на европейските фондове".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България