Мъртвакът уби 18 само за месец

Нито един удавник във Варна, Добрич и близките курорти

Миналата година 133 души се удавиха в цялата страна, а от тях 41 - в морето

Общо 18 жертви взе до момента мъртвото вълнение по Южното Черноморие за малко повече от месец. Само за поседния уикенд трима души бяха погълнати от вълните в Китен, Свети Влас и Бургас. Отделно преди началото на летния сезон, през първите пет месеца на годината, морето взе още 27 жертви.

Сред загиналите са местни жители, и чуждестранни летовници, и хора, дошли на почивка от вътрешността на страната. Спасителите от години съветват дори и опитните плувци да не си играят с мъртвото вълнение. Ако все пак попаднеш в лапите му, трябва да плуваш успоредно на брега, а не фронтално към сушата. Те разказаха, че опасният "мъртвак" се нарича още с две имена – сулган и мелтем.

Сулган е, когато първо има ветрова вълна, а после морето утихва и на пръв поглед отгоре е спокойно, но отдолу бушува течение и трябват няколко дни, докато дъното се изравни и стане безопасно. Иначе, ако летовникът се подлъже, че няма вълни и влезе навътре рискува да бъде "засмукан" от ямите и дупките и от самото течение, което дърпа с голяма мощ.

Мелтем е, когато има продължителна ветрова вълна и тя копае безспир ями и дупки по дъното.

Хронологията на мъртвото вълнение този сезон изглежда така: На 10- ти юли се е появил първият сулган, после отново - в края на месеца и сега - в средата на август.

Мъртвото вълнение пречи и на корабите, и на рибарските лодки. Обикновено когато има ветрова вълна те не влизат за риба.

В неделя вечер пък за няколко часа вълната се вдигнала много поради силен вятър, разказаха очевидци. Корабчето, возещо пасажери до остров Света Анастасия не могло да потегли обратно към Бургас. В нощта срещу неделя пък граничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна. Яхтата била отплавала вечерта на 11 август от Истанбул за Констанца, но останала без захранване и на практика била неуправляема.

Безпрецедентен сезон с нито един удавник от началото до сега във Варна и близките курорти, отчитат спасители в морската столица.

Думата "удавник" не я обичам", моля се на Господ така да приключим лятото, казва Георги Есев, главен спасител на централните градски плажове във Варна.

Единственият инцидент, който се случил преди десетина дни, но не с фатален край, е в курорта"Св.Св.Константин и Елена", когато спасителите при това в извънработно време, извадили 17 -годишно момче, което се давело сред вълните.

Миналата година 133 души се удавиха в цялата страна, а от тях 41 са намерили смъртта си в морето. Спасени са 3974 човека.

 

Спасителят Петър Русев:

Гларусите и носовете на корабите показват кога има опасност

02-10Спасителят Петър Русев, който е началник на морските стражи на Северния плаж, обясни пред “Труд”, че често той и колегите му се осланят на поведението на гларусите. Ако ги видиш, че се скупчват на брега, това означава, че морето е неспокойно - мъртвакът вилнее отдолу. Ако започнат да кацат сред вълните - опасността е свършила.

Освен това носовете на корабите винаги са обърнати срещу вятъра. Ако носът на кораб, застанал на рейда сочи север, това означава, че вятърът е северен, обяснява Русев.

Той коментира, че през 2015 година мъртвото вълнение е било най-страшно - имало 40 дни без прекъсване - броени от 20- ти юли. Тази година мъртвото вълнение също е много често, има и много жертви.

 

Борис Захариев, експерт от БЧК:

80% от инцидентите са във вътрешни водоеми

03-11Язовирите и реките са местата у нас, където има най-много удавяния през годината. Около 80% от този тип инциденти се случват във вътрешните водоеми на страната, обясни пред “Труд” експертът от БЧК Борис Захариев. По Черноморското крайбрежие предимно когато липсват спасители на даден плаж случаите са 20-25%, от общия брой за една година.

От януари до май 2017 г. у нас са се случили 24 удавяния, като това е с 13 по-малко от предходната година за същия период. С настъпването на лятото се покачва и броя на инцидентите.

Експертът обясни, че за да се справи в ситуация на мъртво течение в морето, човек трябва да излезе в страни от него. “В никакъв случай не се опитва да се пребори с него, да плува срещу течението това е невъзможно”, обясни Захариев и уточни, че би било ефективно плуване под ъгъл от 90 градуса от посоката на течението.

 

Забраните за плуване не действат

Деца и младежи загиват в реки и язовири

На 13 юли 5-годишно момченце се удави в язовир „Пясъчник”

03-3Най-малко 11 са случаите на удавяне в реки и язовири в страната през това лято. Най-често жертвите са деца и младежи.

В края на юни две деца намериха смъртта си в Искър край с. Ставерци. Група приятелчета влезли в реката, въпреки забраната. Две от тях изчезнали, други две били спасени.

На 4 юли 17-годишен се удавил в р. Марица, в района на Симеоновград. В края на юни такъв инцидент се случи и с 16-годишно момче в реката край Харманли, а 50-годишен мъж се удави във водоем край с. Каменна река.

5-годишно момченце се удави в яз. „Пясъчник” край с. Беловица на 13 юли.

На 25 юли пък 7-годишно момче при опит да премине през брод в р. Вит при с. Комарево, е паднало в реката, която го отнесла в дълбок вир. На същия ден 14-годишно дете се удави в р. Марица близо до пловдивския кв. "Столипиново".

21-годишен мъж загина на 3 август във водоем около добричкото село Сенокос. На 6 август пък 21-годишна жена намери смъртта си в р. Дунав край Козлодуй.

Водолази издирват втори ден в р. Огоста тялото на 83-годишна жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България