На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Мъртва риба изплува от река Мечка, прокуратурата търси замърсителя

Снимка: Архив

Мъртва риба изплува за пореден път от река Мечка, а експерти на РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда извършиха проверка на място след сигнал, подаден от кмета на село Поройна Петко Налбантов.

Според него причинител на замърсяването на реката в чертите на населеното място са фекалиите от краварниците в село Леново. Инспекторите са проверили района на фермите и са обходили дерето в село Леново, вливащо се в река Леновска, която е приток на река Мечка.

Локализирано е мястото на замърсяването – дерето на река Леновска, взети са проби. Направен е опит да се открие източникът на замърсяването, но поради лоши климатични условия и липса на достъп, същият не е открит до момента. Изпратено е писмо до кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов за предприемане на спешни действия за установяване на причинителя на замърсяването и за прекратяването му.

От РИОСВ-Пловдив са уведомили и предали случая на Окръжна прокуратура с цел установяване на причинителя за замърсяването.

От 3 до 10 май в РИОСВ-Пловдив са получени 6 сигнала за замърсяване на река Мечка, по които са извършени съвместни проверки и са взети проби за анализ от различни пунктове. При тях не е открит източникът на замърсяване. Последният сигнал е от 10 май и подаден от началника на Общинска охрана – Първомай, който съобщава за силно замърсена, мътна и разпенена вода на река Мечка при моста на квартал „Дебър“.

Още същия ден е направен обход от експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория към ИАОС заедно с кмета на Леново, служители на Общинска охрана-Първомай и собственици на кравефермите, разположени в района. Констатирани са следи от утайки от замърсяване. Очакват се резултатите от взетите проби от Регионалната лаборатория в Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.