Мъртва риба изплува от река Мечка, прокуратурата търси замърсителя

Мъртва риба изплува за пореден път от река Мечка, а експерти на РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда извършиха проверка на място след сигнал, подаден от кмета на село Поройна Петко Налбантов.

Според него причинител на замърсяването на реката в чертите на населеното място са фекалиите от краварниците в село Леново. Инспекторите са проверили района на фермите и са обходили дерето в село Леново, вливащо се в река Леновска, която е приток на река Мечка.

Локализирано е мястото на замърсяването - дерето на река Леновска, взети са проби. Направен е опит да се открие източникът на замърсяването, но поради лоши климатични условия и липса на достъп, същият не е открит до момента. Изпратено е писмо до кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов за предприемане на спешни действия за установяване на причинителя на замърсяването и за прекратяването му.

От РИОСВ-Пловдив са уведомили и предали случая на Окръжна прокуратура с цел установяване на причинителя за замърсяването.

От 3 до 10 май в РИОСВ-Пловдив са получени 6 сигнала за замърсяване на река Мечка, по които са извършени съвместни проверки и са взети проби за анализ от различни пунктове. При тях не е открит източникът на замърсяване. Последният сигнал е от 10 май и подаден от началника на Общинска охрана - Първомай, който съобщава за силно замърсена, мътна и разпенена вода на река Мечка при моста на квартал "Дебър".

Още същия ден е направен обход от експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция и Регионалната лаборатория към ИАОС заедно с кмета на Леново, служители на Общинска охрана-Първомай и собственици на кравефермите, разположени в района. Констатирани са следи от утайки от замърсяване. Очакват се резултатите от взетите проби от Регионалната лаборатория в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България