Мъчат ни мощни магнитни бури

Пикът им се очаква в сутрешните часове в събота

Много мощни магнитни бури ще ни мъчат днес и в следващите няколко дни. Причината са трите поредни слънчеви изригвания от максималния клас Х, които са сред най-силните за десетилетието.

Последното от тях бе в петък в 11:00 часа. Предишните две бяха на 6 и 7 септември, като след тях слънчевата активност се усили още повече, съобщиха от Лабораторията за рентгенова астрономия на слънцето към Физическия институт на руската Академия на науките.

Учените смятат, че изригването на 6 септември ще доведе до магнитни бури с продължителност не по-малко от 24 часа, считано от вчера вечерта.

Според обсерваториите по света в предстоящите 72 часа ще ни тормозят магнитни бури със сила 1-2 по 5-степенната скала. Пикът им ще бъде утре в сутрешните часове, сочат данните в сайта gismeteo.com.

Възможно е плазменият облак да пропусне Земята, тъй като източникът на явлението вече напуска геоефективната позиция, сочат от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг към БАН.

Ако обаче посоката на полето се окаже неблагоприятна за Земята, е много вероятно да ни очаква най-голямата магнитна буря от 2010 г., предупреждават учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България