Мюзикълът „Чикаго” на Боб Фос с премиера под тепетата тази събота

Хитовият мюзикъл „Чикаго” ще бъде представен на 8 юли (събота) в рамките на фестивала „Opera Open 2017” и е част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019”.

Оригиналът е създаден през 1975 година от Боб Фос, считан за един от най-големите американски хореографи и режисьори и създател на филмите „Кабаре” и „Ах, този джаз”. Държавната опера в Пловдив откупи правата, за да го представи на Античния театър съвместно с Музикален театър „Стефан Македонски”.

Либретото е дело на Фред Еб и Боб Фос, музиката е от Джон Кандър, текстовете на песните са на Фред Еб, а преводът на български е на Виктор Макаров. Мюзикълът „Чикаго” е имал 16 000 спектакъла и е бил гледан от над 17 милиона души по сцените на 25 държави, сред които Великобритания, Германия, Русия, Франция, Бразилия, Китай, Япония и Обединените арабски емирства.

За целта "Чикаго" е преведен и изпълняван на девет езика. "Чикаго" е създаден по пиесата на Морин Далас Уаткинс и разказва за кабаретна актриса, която убива любовника си и след това с помощта на високоплатен адвокат успява да убеди съда в своята невинност и да стане звезда в очите на пресата и обществото. Историята на римейка включва шест награди "Тони", получени през 1997 г., два приза "Лоурънс Оливие" и "Грами" за най-добър музикален шоу албум. Филмът "Чикаго" с Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър пък е отличен с 6 награди "Оскар”.

Режисьор на българската постановка на чюзикъла „Чикаго” е Бойко Илиев, диригент постановчик е Игор Богданов, сценографията е на Георги Златанов, художник на костюмите е Цветанка Петкова – Стойнова, а хореограф е Татяна Янева. В спектакъла на Античния театър участват солистите, хорът и балетът на Музикалния театър „Стефан Македонски” в София и оркестърът на Опера Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура