Набират средства за Чирпанлиевата къща

Емблематичната за град Шипка Чирпанлиева къща отново ще отвори врати за своите скъпи гости - занаятчии, художници, артисти. Този път домакините имат нужда от подкрепа, за да се съберат средства за неотложния ремонт на покрива.

Навръх Съединението, на хитовия “Шипка фест”

Заради щети от мощната градушка, която се изсипа на 13 юни, покривът се нуждае от ремонт

Тридневен празник на изкуствата и занаятите

Дни на изкуствата и занаятите започват утре, на 6 септември в град Шипка. Етнографският музей - Чирпанлиевата къща е домакин на “Шипка фест”, който и тази година ще се превърне в тридневен празник за майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители от всички кътчета на страната. Хитовото приключение изследва занаятите и автентичната музика навътре към корените, подчертаха домакините.

За разлика от предходни издания, тази година фестивалът ще има благотворителен характер. Ще има вход - дарителски билет. По този начин ще се набират средства за спешния ремонт, от който се нуждае покривът на Чирпанлиевата къща. Имотът е паметник на архитектурата и културата, един от малкото съхранени в градчето от епохата на Възраждането. Той пострада тежко при мощната градушка, която се изсипа на 13 юни и причини значими поражения върху цялата инфраструктура в подбалканското градче. След опустошителната буря покривът на Етнографския музей трябва да бъде нацяло обновен и укрепен. Ремонтът ще е на стойност хиляди левове, а сумата е непосилна за музея.

В Шипка се надяват, че дарителската кауза ще има успех, тъй като Дните на изкуствата и занаятите отново събира съмишленици и приятели. Тук са си определили среща музиканти, които черпят вдъхновение от автентичния български фолклор и го развиват. В двора на музея тезгяхи ще разпънат ножари, ковачи, грънчари, стъклописци. Стъклопис и плъстене ще покаже Албена Венкова.

Отново ще гостува и колоритният майстор - кошничар Станко Киров. Писателят, изследовател и билкар Надежда Максимова пък ще представи своите лечебни билки. Антоанета Първанова, майсторица на фини дантели, ще разкаже за новото сдружение “Български център за совалкова и шита дантела”. С подбрани екологични материали и суровини от природни находища, български производител на керамика ще покаже своя индивидуален стил за изработка на керамични съдове.

Вече известен факт е, че Чирпанлиевата къща е приятелски дом и за ножарите от цялата страна. Всяко лято тук се събират ножари и ковачи, за да покажат красивите си изделия и да обменят опит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони