Навръх Голяма Богородица в Карлово изпратиха 34-и военен контингент на мисия в Афганистан

16pl4005-2Навръх Голяма Богородица, както е известен християнският празник Успение Богородично, в Карлово тържествено бе изпратен 34-и военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Официалната церемония се състоя на площад „Васил Левски“ в родния град на Апостола на свободата, а сред ВИП-гостите бяха Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-началник на отбраната, Стефан Янев,  секретар по сигурност и отбрана на президента на Република България и главнокомандващ Румен Радев, генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на съвместното командване на силите, бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски, генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, и Теодор Шойлеков, председател на Общински съвет-Карлово.

Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев подари икона на Света Богородица на националния командир на контингента полковник Светослав Халваджиев и поздрави военнослужещите с думите: „Всички вярваме, че ще защитите дълга, който сте положили пред Родината, независимо пред какви трудности ще изпаднете в дадена ситуация. Нека иконата на Света Богородица да пази всички вас, за да се върнете живи и здрави. На добър час!“

Освен Антон Минев слово произнесе и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, а отец Златан, свещеник от карловска духовна околия, благослови войниците и ги поръси за здраве със светена вода. Контингентът е в състав от 100 военнослужещи, от които 8 жени, и включва национален елемент, група за охрана на летище Кандахар в състав от 76 военнослужещи, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България