Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Арести за серийни крадци на коли Шиндлера и Таратора отвлекли „Мерцедес” по метода „скъпа баничка”

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

Сотир Цацаров възложи делото за прегазената жена в село Търнава на Софийската окръжна прокуратура

Григор след загубата от Федерер в Ротердам: Дадох всичко и ето какво стана…

Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Наградени студенти

Проф. Цочо Бояджиев награждава с Първа награда за поезия и проза Александра Евтимова

Националната литературна награда „Георги Черняков” беше връчена за трета поредна година на 4 декември 2017 г. в Националния студентски дом – София. Журито се възглавяваше от проф. Цочо Бояджиев, а негови помощници бяха писателите Фани Цуракова, Славимир Генчев и Георги Славчев. За първи път тяхната оценка изкачи един от участниците на първо място и в двата жанра: Александра Евтимова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” получи Първа награда за поезия и проза – диплом и 800 лв., за нейните стихотворения и разказа „4”. С Втора награда за поезия бяха удостоени Мартин Петрушев (НАТФИЗ) и Теа Монева („Лудвиг-Максимилиан” университет, Мюнхен). С Втора награда за проза си тръгнаха Стефани Ангелова (СУ) и Мартин Желев (ВТУ), а с Трета награда – Мартина Друмева (СУ).

Близо 100 приятели и почитатели на младите творци ги аплодираха: сред тях бяха писателите Иван Кулеков, Георги Константинов, Весела Люцканова, Лъчезар Лозанов, Максим Максимов, Хайри Хамдан, Иван Ненков, Балчо Балчев, Тодор Костадинов, Марина Шопкина, Ася Григорова, Руси Русев, Васил Настев, Ивайло Кицов и Димитрина Кюркчиева (БНР).

Важно е да се отбележи, че конкурсът привлече пишещи студенти от над 10 университета (участниците са от София, Велико Търново, Благоевград, Шумен, Мюнхен, Париж и Москва), техните специалности са разнообразни – филология, журналистика, психология, философия, молекулярна биология, медицина, живопис, актьорско майсторство.

Кой обаче подкрепя усилията на младите да се развиват и да обогатяват родното слово с нови идеи, стилове и иновативно съдържание? Оказва се, че след епохата на Георги Черняков (1970-1996), когато в Студентския дом кипеше бурен литературен живот, а той беше председател на Кабинета на младите писатели студенти, няма кой да се грижи за новата смяна – с напътствия, организационна работа, взаимното опознаване, семинари, творчески срещи. Затова в началото на 2015 г. беше създадено Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” като частно сдружение, което се опитва да запълни по някакъв начин тази празнота, провеждайки конкурс в памет на Георги Черняков. Организацията не получава финансиране нито от Министерство на образованието и науката, нито от Министерство на културата. Тя разчита на частни дарения – предимно на бивши възпитаници на Георги Черняков – успели българи в чужбина. Тазгодишните награди бяха осигурени благодарение на щедрите дарители Тихомир Тошев (САЩ), Катя Кремзер (Австрия), Васил Чавдаров (Франция), Мая Панайотова (Белгия), Весела Райчинова (Израел), Огнян Иванов и Бойка Драгомирецкая.

А лауреатите от предишните години вече издадоха първи и втори книги, получиха и много награди на други конкурси. Тази е и мисията на това литературно общество: да дава увереност на младите автори, че те могат да успеят у нас – с талант и непрестанна работа над думите.

Ето едно стихотворение на Александра Евтимова:

***
Искам да се превърна в стих.
Да бъда бяла.
И запомняща се рима.
Да ме напише някой,
да редактира,
да ме създава,
да ме убива,
да ме възкръсва,
дамеслива,
да ме ра зп ръс ва,
да ме огради,
със запетаи,
да ме изговори
със мълчания,
да ми сплете косите
между редовете,
да сложи двоеточие
след начало
вместо края.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.