Наградиха Вежди Рашидов с почетния знак “Свети Стефан” в Екзархията в Истанбул

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден днес с почетния знак “Свети Стефан” на българската Екзархия в Истанбул.

На церемония в залата на Екзархията председателят на църковното настоятелство Васил Лязе благодари на Вежди Рашидов за големите му усилия Метохът срещу Желязната църква “Свети Стефан” да се превърне в действащ български музей. Църковните ни настоятели подчертаха, че са горди и от предложението на г-н Рашидов България и Турция заедно да запишат този уникален храм в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По-рано днес Вежди Рашидов се срещна с Халюк Уста - прочутият турски майстор, който реставрира един по един всеки елемент от Желязната църква.

Всеки ден десетки туристи от Европа и света посещават храма, поясни генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов. Г-н Ангелов сподели с Вежди Рашидов задоволството си, че е прието предложението спирката на метрото, която ще бъде открита до края на годината, да носи името “Свети Стефан”. Специално мобилно приложение ще информира туристите за българската църква, обявена за перлата на Истанбул. Наскоро известното турско списание “Атлас” посвети осем страници на Желязната църква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура