Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Награждават в понеделник изобретателите на годината Приз и за иновативна фирма на годината

Патентното ведомство на Република България ще връчи за шести път годишните награди „Изобретател на годината” – 2017 и „Иновативна фирма на годината” – 2017. Церемонията ще се състои в понеделник, 6 ноември, от 19 ч в Централния военен клуб в столицата. Вестник “Труд” е медиен партньор.

Номинациите за изобретатели са в три категории – „Електротехника и електроника”, „Машиностроене и строителство” и „Химия и биотехнологии”. Във всяка категория са номинирани по 3 патента за изобретения или регистрирани полезни модела, издадени през изминалата година.

В категория „Електротехника и електроника” за номинациите се състезаваха 13 патента и един регистриран полезен модел, издадени през 2016 г. В категория „Машиностроене и строителство” – 7 патента. В категория „Химия и биотехнологии” победителите ще бъдат излъчени сред 14 патента, издадени през 2016 г.

28 са изобретателите, благодарение на чийто творчески усилия и труд са били защитени 8-те номинирани патента за изобретения в трите категории и номинираният полезен модел в категория „Електротехника и електроника”.

През миналата година са издадени 41 патента за изобретения във всички сфери на науката.

В четвъртата категория – „Иновативна фирма на годината” – 2016, е номинирана една фирма, работеща в областта на електротехниката и електрониката. Тя е илюстрация за мястото на изобретенията и иновациите във всички области на човешката дейност, както и във всекидневния живот.

Наградите се присъждат от 10-членно жури от представители на Патентно ведомство, БАН, Съюза на изобретателите в България и водещи университети в областта на индустриалната собственост.

Вечерта на българските изобретатели ще завърши с вписването на новите имена в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.

От 36 години в Златната книга веднъж годишно се внасят имената на най-изявените учени от всички области на техническите и естествените науки с цялостен принос за развитието на изобретателството у нас.

Тази година в нея ще влязат двама учени със значим принос в мехатрониката и автоматизацията и в биоорганичната химия. Те ще получат своя страница – 127 и 128, в хрониката на българските изобретатели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.