Награждават 470 горски борили се с пожара в Кресненското дефиле

Общо 470 служители на Югозападното държавно предприятие, активно участвали в битката с огнената стихия в Пирин и в потушаването на стотици други пожари, се награждават с парични премии. За  професионалните действия и навременна и бърза реакция отличия получават специализираните групи за гасене на горски пожари и допълнително мобилизираните служители от териториалните поделения и централно управление, се посочва в заповедта на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Сред наградените са и горски работници със съществен принос и проявено себеотрицание в критични ситуации, благодарение на което са спасени от огъня жилищни постройки и противопожарна техника.

От днес строителна бригада започна възстановяването на изгорелите къщи. Първо започна изграждането на разрушения дом на Димитър Златков Стоилов в махала Миланчевци.

Ремонтните дейности стартираха благодарение на получените средства в дарителската сметка на Националната кампания на Кресна за възстановяване на щетите от пожара.

„Вярвам, че до Нова година ще възстановим напълно трите изгорели къщи в сeлото, а на по-късен етап ще направим същото и със седемте изгорели вили в района”, каза кметът на община Кресна Николай Георгиев.

В Ощава пристигнаха и петима доброволци от Гоце Делчев, които изявиха желание да работят по възстановяването на изгорелите къщи. Това са млади момчета, които не искат нищо в замяна. Сами си покриват пътните разходи, не искат заплащане и за работата. Единственото, което са заявили е по един обяд и общинският кмет е поел ангажимент да осигури изхранването на доброволците", каза  кметът на село Ощава Спас Ташев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България