Нагъл лихвар се връща зад решетките

Снимка: Архив

Провадийски лихвар, натрупал богатство от незаконна банкова дейност с убийствени лихви, ще дочака процеса си зад решетките. Това постанови Варненският апелативен съд след частен протест на прокуратурата.

Ибрям Тасмов бе задържан в началото на октомври, но окръжните магистрати го пуснаха под домашен арест. 41-годишният мъж е обвинен, че от май 2015 г. незаконно раздавал заеми с 50% лихва. При ареста в дома му бе намерена тетрадка-ведомост с имена на длъжници, дадените им пари и получените лихви.

В дома си Ибрям, известен с прякора Кючука, държал близо 10 000 лв. в брой, злато за 100 000 лв., ключовете на 10 коли и тесте с нотариални актове на борчлии. Лихварят не подбирал средства, за да си получи дължимото, припомниха от прокуратурата.

Свидетелка разказала на разследващите, че Кючука й наредил да проституира за него, за да си върне кредита. След като бе арестуван, брат му и баща му са опитали със заплахи да принудят потърпевшите да си мълчат, стана ясно на заседанието.

Варненският апелативен съд прецени, че първата инстанция е подценила високата обществена опасност на деянието, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10 г., глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация на имущество. Съществува реална опасност на свобода Ибрям да извърши ново престъпление, а двете му малолетни деца имат майка и роднини, които да се грижат за тях, мотивираха се магистратите и окончателно наложиха на лихваря мярка за неотклонение "задържане под стража".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право