Румяна Арнаудова в Бургас: Лютви Местан не може да остане без мярка за неотклонение

Шофьори летяха с над 130 км през села в Шуменско

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от акцията на „Капитан Андреево“, където спипаха 288 кг хероин в ирански тир

МВнР на Русия: В доклада на Мюлер няма доказателства за руска намеса на президентските избори в САЩ

59-годишен мъж е загинал при тежката катастрофа край „Петолъчката“

Варненска улица ще носи името на легендарен плувец

Джъстин Бийбър пропя отново

Засаждат фиданка от Гранитски дъб в средновековната църква „Св.Иван Рилски“ под Царевец

Гигантски глобус става класна стая за Деня на Земята

Киселинната среда – идеална за всички болести 10 прости начина да осигурим необходимия баланс в организма

Ивайло Иванов: Задържан е служител на ръководно ниво на отряда за борба с тероризма за искане на откуп за откраднат автомобил

HBO забрани на Тръмп да ползва фрази от „Игра на тронове“

Прокуратурата в Ловеч поиска постянен арест за обвиняемия за убийство от 2016 г. в Троян

Проверяват находищата на лековито кокиче за детски паралич

След 35 години четири английски тима на полуфинал – Висшата лига превзе Европа

Надзорът над банките минава към ЕЦБ Чуждестранни експерти ще проверяват родните финансови институции

Даваме достъп до всички документи

Надзорът над банките в България ще мине в ръцете на Европейската централна банка. Кредитните институции в страната ще предоставят възможност на експертите на ЕЦБ да извършва проверки на място в техните служебни помещения и в офисите на други компании, включени в надзора на консолидирана основа. Банките в България ще трябва да предоставят на ЕЦБ и всички поискани от нея документи, дори да представляват банкова тайна. Промените в законите, които уреждат тази промяна, вчера бяха одобрени от Министерски съвет. Механизмът на тясно сътрудничество с ЕЦБ ще влезе в сила от датата на приемането ни в “чакалнята за еврото”. Това е един от ангажиментите, които сме поели с подаване на заявлението с изявено желание за влизане в еврозоната.

От датата, от която ще започне тясното сътрудничество, БНБ ще трябва да спазва насоките и указанията на ЕЦБ и да предприема необходимите мерки за изпълнение на нейните правни актове.

По отношение на значимите банки и поднадзорни групи в България БНБ ще издава индивидуални административни актове само при искане от страна на ЕЦБ, пише в предложените законодателни промени. Това означава, че големите и системно значими банки ще минат изцяло под надзора на ЕЦБ. По отношение на по-малко значимите финансови институции БНБ също се изпълнява всички указания на ЕЦБ, но ще може да прилага и свои надзорни мерки, ако това изрично бъде предвидено в регламентите на ЕС.

Ако ЕЦБ прецени, че има рискове за кредитните институции, ще може да въвежда и по-високи изисквания за капиталови буфери на банките или за прилагането на по-строги надзорни мерки. Въвежда се и нова годишна такса, която БНБ ще събира за покриване на административните разходи, произтичащи от функциите й по надзор над банките. Размерът на таксата ще се определя с наредба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.