Надстроен блок в Търново застрашен от събаряне

Първият случай на събаряне на голям блок може да гръмне до дни във Велико Търново. Дали ще се стигне до тази крута мярка, ще реши Апелативният съд в старата столица. До поредицата от съдебни дела се стигна след като Строителен контрол не пожали бившият кмет на Велико Търново Борис Крумов , който сега е строителен предприемач заради вдигнати два етажа над регламента. Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ в болярския град потвърди заповед за събаряне на част от жилищен комплекс, който се извисява с два ката над допустимото.

Нареждането веднъж бе стопирано от Административния съд, но решението бе обжалвано и отново е на дневен ред. Заредиха се куп дела като съдебната сага се протака вече 5-6 години. Казусът стигна до ВКС, но върховните магистрати върнаха делото за разглеждане от нов състав на Апелативния съд. Заседанието е минало и до двайсетина дни се чака решение.

„Ако съдебното становище не е в моя полза, ще обжалвам”, категоричен е Борис Крумов.

Той не крие опасенията си, че може да се стигне до събаряне. „В тази държава всичко е възможно”, казва Крумов.

Това е първата по рода си крайна мярка срещу сгради с подобен мащаб. Досега на мушката на строителните инспектори бяха основно незаконни къщи, стопански постройки, тераси, пристройки и външни тоалетни.

Нареждането е за част от комплекса на ул. „Димитър Рашев“ №8, който е правен от фирмата „Строител – 97“. Според експертиза на място при позволена височина от 15,3 метра за района, строителната фирма вдига още 3,6 метра над тях, което практически са още два етажа, включително скатен покрив, който също може да се обитава.Според закона всичко над позволеното подлежи на премахване, но в случая това би довело до изменения и на конструкцията на сградата, в която от години насам живеят няколко десетки семейства.

Според юристи единственият шанс за обитателите е да платят от джоба си около 25 000 лв. за нови проекти на сградата, обследване и завършване на строителството и вертикалната планировка.

Подобни случаи вече има в старата столица, а последният е от ул. „Димитър Буйнозов“ в сграда на фалиралата фирма „Булмекс“, която също така обитателите завършиха вече сами. Живущите обаче недоумяват как 8-етажна сграда , може да се събори частично, включително и покрива й , а след това наново да се строи и узаконява и какво ще се случва междувременно ако казусът се проточи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България